Ponta, după întâlnirea cu Băsescu: „România nu va solicita vot pe Schengen”. Ce le cere miniştrilor

După întâlnirea de marţi de la Cotroceni, premierul Victor Ponta a declarat că România nu va solicita un vot pentru aderarea la Schengen la Consiliul JAI şi nu va mai lua în calcul un termen pentru finalizarea acestui proces. Totodată, şeful Guvernului a precizat că le-a cerut tuturor miniştrilor "un ton mult mai moderat" pe această temă.
Iulian Tudor
05 mart. 2013, 12:21
Ponta, după întâlnirea cu Băsescu:

România nu va solicita un vot pentru aderarea la Schengen şi nu va mai lua în calcul un termen pentru finalizarea acestui proces, a declarat, la un post TV, premierul Victor Ponta, după discuţiile de la Palatul Cotroceni, potrivit Mediafax.

El a insistat în acelaşi timp că nu există la acest moment o altă poziţie oficială decât cea a Germaniei privind aderarea României la Schengen.

Probabil că Olanda ar vota alături de Germania. Nu se pune problema să mai cerem vot, sunt convins că Germania, de obicei, nu rămâne singură când se pune problema de vot, că totuşi e una dintre ţările-lider ale Uniunii Europene, iar pentru România nu se schimbă nimic dacă e un singur vot împotrivă sau sunt trei ori cinci. Practic, un singur vot, dreptul de veto anunţat oficial de Germania, este suficient şi, din acest motiv, am considerat că nu are rost să încălcăm uzanţele europene”, a spus Ponta, explicând că atunci când se anunţă un drept de veto din partea unei ţări, nu se mai merge la vot, ci pe ideea unui compromis pentru o perioadă ulterioară.

„Nu mai luăm în calcul un termen, pentru că este vorba, în final, de lucruri care nu depind de România”, a adăugat premierul.

El a mai afirmat că a cerut tuturor miniştrilor „un ton mult mai moderat” pe această temă, dar a arătat că România trebuie să fie şi demnă.

Administraţia Prezidenţială a informat că, la consultările de la Cotroceni cu premierul şi miniştrii de Externe şi de Interne, s-au discutat teme de politică externă, precum şi mandatele României pentru şedinţa COREPER din 6 martie şi pentru Consiliul JAI din 7 – 8 martie.

Acelaşi mesaj a fost transmis şi de Guvern.

În urma anunţului ministrului de interne al Germaniei că ţara lui se va opune aderării României la Schengen, atât Victor Ponta, cât şi preşedintele Traian Băsescu au declarat că nu este oportună insistenţa pentru un termen de aderare, în cadrul reuniunii JAI, care are loc între 7 şi 8 martie.  

Şeful statului a arătat că poziţia corectă care ar trebui adoptată de autorităţi pe tema Schengen ar fi „să se ia notă şi să stabilim un alt termen în care să discutăm accesul în Schengen”. „Trebuie să obţinem o altă dată, poate fi septembrie, poate fi decembrie„, a spus Băsescu.

Tot preşedintele a adăugat că „sunt cel puţin şapte state care ar fi votat împotrivă dacă s-ar fi ajuns la vot pe Schengen”. 

 În replică, premierul a declarat că ideea susţinută de Băsescu potrivit căruia cel puţin şapte state s-ar fi opus încazul unui vot pentru aderarea României la Schengen reprezintă „o poveste” care nu există şi a arătat că poziţia statelor UE nu poate fi discutată „după bârfe”.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de burtă ca să aibă un gust și o aromă deosebită. Ingredientul final e cel mai important
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Recorduri de Temperaturi doborâte: Schimbările Climatice afectează Din Ce în Ce Mai Multe Zone ale Lumii
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...