Scandal între Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis pe tema majorării pensiilor. Președintele PSD îi reproșează șefului statului că avansează procente de creștere deși nu are atribuții.
PNL pune o presiune uriaşă pe social-democraţi. Liderii PNL cer o majorare a pensiilor de cel puţin 15%, care să acopere inflaţia din acest an. În PNL există voci care spun că pensiile pot fi majorate chiar si cu 25% dacă ar exista voinţă politică. „Dacă ar exista o decizie politică astăzi, pensiile în România ar putea fi crescute și cu 25% și nici măcar atunci nu s-ar atinge pragul de 9,4% din PIB, inclus în PNRR”, scris Raluca Turcan pe Facebook
Doar că ministrul Marius Budăi a anuntat că PSD propune o majorare de doar 10% a pensiilor din luna ianuarie. Mai mult, Marcel Ciolacu cere amânarea deciziei până la aprobarea HG de compensare a facturilor, prin schimbarea facilităţilor în funcţie de venituri şi nu de consumul redus.
Majorarea pensiilor va fi de doar 15 procente, în raport cu rata inflației care este de 15,9%, potrivit deputatului Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL.
„Pensiile nu se vor majora cu 25% pentru că creșterea pensiilor în România trebuie să fie în directă relație cu rata inflației. E o creșteră pe care noi o condiserăm în acest moment sustenabilă. O creștere care acoperă minusul creat din cauza creșterii inflației și credem noi că ar trebui să avem acest reper, pentru a nu vinde iluzii oamenilor.
Acesta e motivul pentru care Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă s-au pronunțat în legătură cu 15%, rata inflației cred că e un 15,9, sper să nu greșesc. Eu am exprimat poziția PNL și a președintelui PNL Nicolae Ciucă”, a declarat deputatul PNL pentru euronews.ro.
Potrivit lui Ionuț Stroe, PNL se afla la guvernare în ultimele două dăți când pensiile au fost mărite.
„Cel puţin în ultimele două rânduri când s-au mărit pensiile în România PNL se afla la guvernare. Nu ne-a fost condiţionată nicicum această creştere a pensiilor de accesul PSD sau de vreo măsură impusă la vremea respective de opoziţie. Astea au fost momentele când pensiile au fost crescute în România de PNL. În prima fază au fost 14 procente adăugate în 2020, în 2022, în ianuarie, încă 10 procente. Acum cine se laudă cu ele…probabil că cei care sunt beneficiari direcţi, pensionarii, ştiu foarte bine realitatea”, a adăugat acesta.
Ionuț Stroe mai spune și că e nevoie de un echilibru bugetar pentru ca majorarea pensiilor să fie un proces sustenabil care să pooată fi pus în plată.
„Concluzia discuţiei dintre domnul premier, Nicolae Ciucă şi preşedinta Comisiei Europene este că s-a căzut de acord, de principiu, asupra eliminării acestui prag de 9,4 procente. S-a obţinut acord din partea preşedintei, detaliile tehnice vor fi stabilite ulterior. Cea mai importantă concluzie este că există flexibilitate din partea Comisiei, mai ales că traversăm această perioadă de criză, în care evident că toate demersurile noastre trebuei să se alinieze dinamicii şi din păcate evoluţiilor negative pe care cu toţii le constatăm. Dincolo de aceste acorduri de principiu, există şi trebuie să ţinem cont că trebuie să existe un echilibru bugetar şi acest sistem de pensii să fie sustenabil şi să poată fi pus în plată”, a declarat deputatul, la Antena 3.
Citește și: PNL cere majorarea pensiilor cu 15% de la 1 ianuarie 2023: „E foarte probabil să se întâmple” | EXCLUSIV
Purtătorul de cuvânt al PNL a ținut să menționeze că guvernul a acordat de fiecare dată sprijin financiar pensionarilor.
„Guvernul acesta a demonstrat în dese rânduri că sprijinul financiar acordat pensionarilor a fost unul consistent, acel ajutor de 1.600 de lei, pentru cei cu pensii sub 2.000 de lei, a fost sprijinul financiar de 700 de lei, mărirea de 10 procente de la începutul guvernării, acum ceva ani au fost 14 procente”.
În schimb, Marcel Ciolacu a afirmat că pensiile nu ar fi crescut deloc fără PSD. „Nu cred că ar fi crescut pensiile anul acesta dacă nu ar fi intrat PSD la guvernare”.