Uniunea Europeană vrea ca România să își crească nivelul de siguranță pe șosele și oferă prin PNRR zeci de milioane de euro pentru radare fixe, camere de supraveghere a traficului și limitatoare de viteză.
Astfel, Poliția Română vrea să monteze pe drumurile publice 500 de camere video, 300 de radare fixe și 1000 de limitatoare. Acestea vor costa aproximativ 35 de milioane de euro, iar banii ar urma să vină din PNRR. Noile echipamente vor intra în componența unui sistem electronic pentru monitorizarea circulației pe care Ministerul Transporturilor vrea să îl implementeze.
Politicienii trebuie să adopte până în decembrie 2022, legislația care să perimtă funcționarea acestor echipamente, iar sistemul „e-SIGUR” trebuie să devină operațional în cel mult doi ani.
Aceste sisteme vor semnala autorităților comportamentul indisciplinat al șoferilor, dacă depăseșc limita legală de viteză sau dacă trec pe culoare roșie a semafoarelor.
Numerele de înmatriculare ale mașinilor vor putea fi citite, iar toți cei care vor încălca legea vor fi automat sancționați.
România este pe primul loc în UE la numărul de decese și răniți grav în accidentele de pe drumurile publice. Doar anul trecut au fost loc aproape 5.000 de accidente rutiere, soldate cu aproape 3.800 de răniți și 1779 de morți.
În urmă cu mai bine de 10 ani și România utiliza radarele fixe însă acestea au fost declarate ilegale după ce s-au constatat foarte multe abuzuri.
Acum, România este singura țară din Uniunea Europeană fără radare fixe. Însă acest lucru nu va mai dura prea mult timp pentru că noul sistem a fost inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență și potrivit angajamentelor asumate, proiectul de lege trebuie adoptat până la finalul acestui an.
În termen de 24 de luni de la intrarea în vigoare a noii legi, CNAIR, în colaborare cu Poliția Română, ar trebui să facă sistemul funcțional.