Coşul minim de consum este depăşit. Victoria Stoiciu, coordonator de programe la Fundaţia Friedrich Ebert România, a declarat marţi în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre studiul lansat recent privind coşul de consum pentru un trai decent, care diferă mult de cifrele INS, că nu este o întâmplare faptul că INS nu actualizează coşul de consum, fiind vorba de o decizie politică. Ea a arătat că a cerut date de la Inspecţia Muncii şi în luna mai 85% din contractele de muncă din România aveau o valoare inferioară valorii coşului de consum pentru un trai decent pe persoană singură.
Victoria Stroiciu a explicat că ceea ce a lansat Fundatia Friedrich Ebert România ”este o actualizare a coşului lansat în anul 2018, care stă şi la baza legii care există în vigoare şi care prevede corelarea salariului minim cu valoarea coşului de consum pentru un trai decent”.
”E un coş în care unele lucruri pot fi eliminate, dar este un coş care să asigure un trai minim decemt, care include o serie de cheltuieli care nu se limitează doar la subzistenţa fizică a persoanei, la nevoile biologice, casă, masa şi încălzire ci include şi uneie cheltuieli care răspund unor nevoi sociale şi psihologice ale persoanei, cum ar fi educaţie şi cultură, recreere şi vacanţă şi chiar un fond de economii al familiei din totalul veniturilor”, a explicat aceasta.
Ea a precizat că este vorba de un coş care oferă un fel de parametru pentru ceea ce ar trebui să reprezinte un trai minim decent. ”Diferenţele faţă de de coşul INS este că acest coş al INS nu include acel capitol pentru locuinţă, ceea ce este o problemă. Coşul nostru include plata unei rate sau a unei chirii la costul pieţei, pentru un apartament corespunzător unui număr de persoane”, a declarat Stoiciu.
Ea a mai mai spus că din 2020 avem în vigoare o lege promulgate care spune că coşul de consum pentru un trai decent reprezintă principalul element de fundamentare al salariului minim.
Despre faptul că INS nu actualizează acest coş de consum, Victoria Stoiciu a spus că este cu siguranţă o decizie politică. ”Nu este o întâmplare faptul că INS nu actualizează coşul de consum, aşa cum prevede legea 174 / 2020”, a arătat ea.
Victoria Stoiciu a mai afirmat că a solicitat date de la Inspecţia Muncii, iar acestea arătau, pentru luna mai, că 85% din contractele de muncă din România aveau o valoare inferioară valorii coşului de consum pentru un trai decent pe persoană singură.
”Avem şi valori de referinţă pentru o gospodărie de trei persoane, de două şi pentru o persoană, Pentru o persoană singură, suma pentru trai decent anul acesta era de 3.275 lei. 85% din contracte sunt mai mici decât 3.275 lei net, nu reuşesc să asigure o sumă care să ajute pe salariat să aibă un trai decent”, a spus Stoiciu.
VOUCHERE DE ENERGIE. Intră bani pe card de la stat pentru plata facturilor. 4 milioane de români vor beneficia de acest ajutor
Conform datelor publicate de Fundatia Friedrich Ebert România şi Syndex România, în septembrie, coşul minim de consum pentru un trai decent a fost calculat la nivelul de 8.659 lei pentru o familie cu doi copii, respectiv de 7.112 lei pentru o familie cu un copil.
Pornind de la datele publicate de Fundaţia Friedrich Ebert şi Syndex România, ASFANU – Asociaţia Familiilor Numeroase a calculat coşul minim de consum pentru un trai decent pentru familiile numeroase din România: