Maia Sandu, despre criza energetică fără precedent care a lovit Republica Moldova: ”Avem bani să plătim prețul energiei furnizate de România”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit despre criza energetică fără precedent cu care se confruntă țara sa, determinată de decizia separatiștilor pro-ruși din Transnistria de a reduce la 27% livrările de curent de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan.
Gabriela Bucătaru
02 nov. 2022, 11:41
Maia Sandu, despre criza energetică fără precedent care a lovit Republica Moldova: ”Avem bani să plătim prețul energiei furnizate de România”

Maia Sandu a spus că asigurarea furnizării energiei electrice în Republica Moldova a devenit o provocare și că salvarea în aceste momente grele vine de peste Prut.

Citește și Separatiștii sting lumina în Republica Moldova. Tiraspolul va livra doar 27% din consumul de curent contractat de Chișinău : ”S-a ajuns la limită”

În cadrul vizitei sale de marți, de la București, președinta Maia Sandu a primit asigurări din partea președintelui Klaus Iohannis, dar și a premierului Nicolaie Ciucă că România va căuta soluții pentru a crește cantitatea de energie furnizată Moldovei.

”Pentru că nu mai putem cumpăra energie electrică din Ucraina, așa cum cumpăram anterior, pentru că nu mai avem un contract pentru luna noiembrie cu Ciurcanul (centrala de energie – n.red.), inclusiv din cauză că Rusia a micșorat volumul de gaze furnizat Republicii Moldova, din acest din aceste motive avem nevoie de surse alternative pentru energie electrică.

România ne furnizează anumite cantități, dar vom avea nevoie de cantități mai mari. Acest subiect l-am discutat cu domnul președinte Iohannis și cu domnul prim-ministru și ambii au promis să caute soluții.

Eu cred că dacă inclusiv consumatorii din România ar face un efort pentru a economisi puțin, această cantitate economisită ar fi suficientă pentru Republica Moldova pentru ca noi să putem să depășim care este consumul estimat de energie electrică al Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu, pentru G4media.

În acceste momente, România furnizează Republicii Moldova în jur de 200 de megawați, însă Maia Sandu își dorește ca această cantitate să  crească astfel încât țara sa să aibă o rezervă în cazul în care nu va mai putea cumpăra energie de la Cuciurgan.

”Noi cumpărăm, dacă nu greșesc, aproape 200 de megawați astăzi din România și ar trebui să mai creștem puțin această cantitate. Probabil această cantitate cumpărate din România reprezintă o treime sau mai mult. Ar trebui să avem această rezervă, să știm că putem să cumpărăm mai mult în situația în care nu reușim să cumpărăm deloc de la Cuciurgan”, a spus președintele Republicii Moldova.

România ar putea furniza gaze naturale Republicii Moldova

Maia Sandu a spus că prețul energiei furnizate de către România este unul bun și își dorește ca acesta să fie menținut. Mai mult, președinta Republicii Moldova spune că a discuta cu președintele Iohannis și despre un posibil contract pentru furnizarea gazelor naturale.

Este un preț pe care îl putem plăti, chiar dacă este puțin mai mare decât ce au plătit consumatorii noștri acum câteva luni, dar este prețul pe care am vrea să să-l plătim și în continuare. Deci asta este foarte important.

Și am discutat și despre un eventual contract pentru furnizarea gazelor naturale și aici, evident ne-am dori să plătim un preț la nivelul prețului plătit de consumatorul din România.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Reduceri la facturile la energie. Cum se calculează consumul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'