Petre Daea avertizează comercianţii: „Nu sunt motive să se scumpească produsele agroalimentare”

Ministrul Agriculturii afirmă că din cauza creşterii preţurilor la utilităţi, fermierii noştri sunt tot mai mult în imposibilitatea de a obţine profit, iar dacă nu se iau la timp măsuri serioase de susţinere la nivel european, îi putem pierde. Cu toate acestea, Petre Daea susţine că la raft produsele nu ar trebui să fie mai scumpe
Filip Stan
02 nov. 2022, 23:08
Petre Daea avertizează comercianţii:

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că prețurile produselor agroalimentare care ajung pe rafturile lanțurilor de aprovizionare nu ar trebui să crească, deoarece costurile pentru producția primară cât și pentru procesare s-au stabilizat.

În accepțiunea lui Petre Daea, odată cu normalizarea prețului la gaz și energie, produsele alimentare ar trebuie să nu sufere modificări în materie de preț. „Nu sunt motive să se scumpească produsele agroalimentare. Nu sunt motive obiective pentru că producţia primară, în zona aceasta, s-a stabilizat preţul, în procesare s-a stabilizat preţul, la energie şi la gaz. Aşa că nu vor creşte preţul”, potrivit Agerpres.

Petre Daea, veste imensă pentru agricultorii români: „În curând deschidem Casa de Comerţ, care să strângă produsele de la micii producători şi să le facă accesibile românilor”

România ar trebui să-și valorifice producția internă

Petre Daea este de părere că România ar trebui să se aplece mai mult asupra potențialul pe care îl deține, valorificarea producției interne, reprezintă singura cale de progres a țării. Însă, contrar celor spuse de Daea, prețurile sunt foarte mari, ceea ce face ca puterea de cumpărare a românilor să scadă considerabil. Se pare că românilor le este teamă mai mult de scumpiri decât de război.

Un număr important de conaționali aleg să se aprovizioneze cu cele necesare din Ucraina. Principalele produse achiziționate sunt cartofi, detergent și cartofi. Diferența de prețuri este considerabilă potrivit unui român care alege să practice turismul alimentar, de pildă uleiul este mai ieftin cu aproximativ 50%, potrivit b1tv.ro

„ Asta e o centrifugă apicolă, trei saci de tărâţă şi nişte detergent. Uleiul de mâncare, iarăşi, e la preţ mai bun. Acolo e cam 6,30 lei litrul. Detergentul, cam 18 lei în banii noştri”, spune Corneliu un român care-și face cumpărăturile din Ucraina.

Românii au pus bazele unui mic schimb comercial, adică aceștia duc în Ucraina medicamente și produsele necesare rudelor și cunoștințelor de peste Prut și revin în țară cu sacoșele doldora de produse. Vama Siret ese străbătută zilnic de mii de oameni, fie de românii care trec granița pentru a reveni în țară după ce și-au făcut proviziile fie de, ucrainenii care se întorc în țară.

Citeşte şi: Alina Gorghiu: „Sistemul de impozitare nu se schimbă. Nici cota unică nu devine progresivă”

Prețul la carnea de porc s-ar putea dubla. Un kilogram ar ajunge și la 60 de lei înainte de sărbători, spun producătorii.

Mesele de sărbători ar putea fi mai sărace și mai scumpe. Agricultorii anunță prețuri duble pentru kilogramul de carne de porc. Scumpirile sunt cauzate în mare parte de facturile la energie. O altă cauză este aceea că fermierii au tras linie după un an agricol dezastruos. Concluzia: profitul e zero, iar datoriile enorme. Victime, sunt inevitabil, consumatorii.

Fermierii au tras linie după un an extrem de secetos. Cei care au reuşit să scoată bani de pe urma recoltelor, i-au cheltuit pe însămânţările de toamnă. Mulţi au ieşit însă în pierdere şi au fost nevoiţi să se împrumute pentru a continua producţia.

Teofil Dascălu, fermier din județul VranceaÎn cazul nostru, Vrancea, Galați, Buzău, toată Moldova, dar în special aceste 3 județe au fost afectate de secetă,vorbim de producție 0 tone la hectar la culturile de porumb, iar la floarea-soarelui sub o tonă.

Situația critică a fermierilor trage în sus prețurile alimentelor, deja mai scumpe, potrivit statisticilor, cu 20%.

Florin Constantin, expert agricol: Creșterile de prețuri la alimente în România nu s-au oprit, urmează încă un trimestru, cel puțin, de creșteri de prețuri. În cursul anului 2022 au fost creșteri de 20% peste nivelul inflației, e colosal, pentru că actorii economici au vrut să marcheze și un nivel de profit, și ne așteptăm la încă 10%-15% minim.

Românii însă nu mai fac de mult față avalanșei de scumpiri.

Femeie, pentru Digi 24: Uleiul, zahărul, făina, fructele, legumeletot… carnea. La tot am simțit. Foarte greu, greu facem față.

Iar scumpirile nu se opresc. Producătorii de carne spun că prețul unui kilogram de carne de porc se va majora chiar și cu 100% până la sărbătorile de iarnă. În acest moment, în supermarketurile din București prețul unui kilogram de ceafă, cotlet sau coaste de porc este între 19 și 29 de lei, însă ar putea să coste chiar și 60 de lei.

Ionel Arion, fermier, președintele Asociației ProAgro: Piața cere și prețul crește. Faptul că nu avem o strategie la nivelul ANSVSA, Guvern sau CSAT pe pesta porcină, va face ca în România, deși e un mare crescător de porcine, să nu mai vorbim de această industrie în 1-2 ani.

Daniel Buda, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European: Dacă tu vii și impui fermierilor să facă investiții considerabile, în condițiile în care nu vii cu forme de sprijin foarte consistente și aplicate pentru fermier, evident alternativa pentru el nu va fi de a face investiții din fonduri proprii, pentru că nu le are, ci își va închide ferma și se va accentua penuria alimentară.

Ministrul Agriculturii anunța la începutul lunii că va acorda pentru fiecare hectar calamitat de secetă 1.500 lei, însă pentru anul agricol trecut. Pentru a acoperi pagubele provocate în acest an, nicio măsură nu a fost încă discutată.

Alimentele se vor scumpi până la finalul anului

Pe lângă produsele alimentare de bază care sunt mai ieftine, românii aleg să-și facă și plinurile mașinilor dat fiind faptul că un litru de motorină se vinde în Ucraina cu aproximativ 6 lei, în timp ce la pompele din România carburant carburnatul este comercializat cu 9 lei/litru. Deși localitatea aflată în proximitatea graniței, Cernăuți, a fost atacată de rachetele rusești, se pare că pe concetățenii noștri nu-i sperie acest lucru.

În condițiile în care sărbătorile se află la mai puțin de două luni distanță analiștii afirmă că prețurile ar putea să crească cu 15% din cauza faptului că românii cumpără în cantități uriașe iar lanțurile de magazine profită de pe urma neatenției cumpărătorilor.

După ulei, carne de porc prețul ar putea crește cu 100%, unul din motive ar fi pesta porcina africană fapt ce a terminat creșterea importului de la 70% la 85% cât este în prezent.

Nici produsele din lactate nu vor scăpa de scumpiri, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui anunță că vom avea o creștere constantă a prețurilor de 2-3% lunar până la finalul anului.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'