Florian Popa are 32 de ani și este preot la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva,“ de la Cimitirul Central, din Constanța. Încă din anul 2012, el face parte din Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului , unul dintre cele mai bune coruri bărbătești din lume care a obținut numeroase premii internaționale, și de-a lungul timpului, a reușit să îmbine cu succes harul preoției cu pasiunea sa pentru muzică.
Citește și Ce salariu are un preot în 2022. Suma uriașă primită de protopopi, episcopi și Patriarhul Daniel
Recent, preotul a participat la festivalul „Crizantema de Aur“ care a avut loc la Târgoviște, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, unde a reușit să cucerească juriul cu două romanțe „Vezi, rândunele se duc. De ce nu-mi vii“ și „Romanța rugăciunii“ care i-au adus marele trofeu.
În ciuda performanței sale, Florian Popa mărturisește că nu a avut nevoie de o pregătire specială pentru concursul de romanțe.
„Noi, cu Corala Armonia, a Arhiepiscopiei Tomisului, acoperim foarte multe genuri muzicale. Însă, a fost nevoie să iau lecții de la preotul Emanuel Pantazi la alegerea tonalităților, iar de la Răzvan Săraru de la Operă am primit câteva sfaturi de tehnică vocală. A durat mai mult pregătirea psihică, nu cea muzicală“, a spus preotul râzând.
Colegii din Corala Armonia, au fost cei care l-au încurajat pe Florian Popa să participe la festivalul de la Târgoviște.
„Îmi doream să particip la «Crizantema de aur», dar aveam mari emoții. Nu speram să primesc vreun premiu, întrucât nu eram familiarizat cu romanța“, a dezvăluit el.
Preotul Florian Popa este obișnuit cu scena și lumina reflectoarelor. În anul 2018, el a participat și la show-ul TV „Vocea României“ și a reușit să intre în echipa Andrei, dar din păcate a fost eliminat în cele din urmă.
Preotul Florian Popa s-a născut în Sulina într-o familie de artiști și după cum mărturisește chiar el, a crescut pe ritmurile de chitară ale tatălui său, care a făcut parte din formația „Anilus“, dar și pe muzica mamei sale, care în decursul timpului a participat la nenumărate concursuri de muzică ușoară.
El a făcut liceul la Tulcea, după care a studiat în paralel canto atât la Facultatea de Arte, cât și la cea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța.
Florian este preot trei ani, iar în urmă cu câteva luni a fost trimis să slujească la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Constanța.
De-a lungul timpului, părintele Florian a reușit să îmbine harul preoției cu dragostea sa pentru muzică. El are un repertoriu foarte vast, interpretând de la romanțe la muzică folk, dar și muzică sacră. El a ajuns la sufletul multor români după ce în anul 2016, în cadrul unui concert de colinde, a interpretat melodia ”Galbenă gutuie“ într-un mod absolut excepțional iar acum oamenii îi cer să cânte această piesă chiar și vara.
„Mi se cere să cânt piesa «Galbenă gutuie» și în mijlocul anului, deși piesa este un colind“, mărturisește el. Atunci când s-a întâlnit cu Nica Zaharia, membră a Cenaclului Flacăra, autoarea melodiei, i-a spus că interpretarea lui este una dintre cele mai frumoase, fapt care l-a emoționat foarte mult.