Este imposibil de prevăzut data exactă la care telescopul va rămâne complet fără heliu, însă ESA consideră că acest lucru se va produce „în următoarele săptămâni”.
„Nu este o surpriză şi, când acest lucru se va întâmpla, vom asista la o creştere cu câteva grade a temperaturilor tuturor instrumentelor, în doar câteva ore”, a explicat Micha Schmidt, coordonatorul misiunii Herschelk din cadrul ESA, citat de Mediafax.
După ce heliul se va evapora, Herschel va continua să comunice cu staţiile de la sol „pentru un anumit timp”. La începutul lunii mai, telescopul va fi scos din serviciul activ şi plasat pe o orbită heliocentrică (în jurul Soarelui), precizează ESA.
Cele trei instrumente aflate la bordul telescopului Herschel – două camere, Pacs şi Spire, şi spectrometrul Hifi – folosesc radiaţia infraroşie îndepărtată şi submilimetrică pentru a detecta corpurile cereşti cele mai reci, care degajă puţină energie. Frigul este indispensabil pentru ca măsurătorile telescopului să nu fie perturbate. Instrumentele au fost plasate în heliu, la o temperatură apropiată de zero absolut (-271° C).
Lansat pe 14 mai 2009, Herschel are în interiorul său o capsulă umplută cu peste 2.300 de litri de heliu lichid, care se evaporă progresiv.