Aceste bacterii, numite enterobacterii rezistente la carbapeneme (ERC), apar în special în centrele spitaliceşti şi azilurile de bătrâni, scrie agerpres.ro. Ele ucid jumătate din persoanele al căror sânge este infectat, precizează Centrele federale de control şi de prevenire a maladiilor (CDC), potrivit Agerpres.
„ERC sunt bacterii de coşmar: antibioticele noastre cele mai puternice nu au efect şi pacienţii se îmbolnăvesc de infecţii potenţial imposibil de tratat”, a explicat Dr Tom Frieden, director al CDC.
„Medicii, responsabilii spitalelor şi sănătăţii publice trebuie să lucreze împreună fără să aştepte aplicarea strategiei CDC vizând detectarea şi protejarea pacienţilor şi să împiedice aceste infecţii să se propage”, a insistat el într-un comunicat.
În timpul primelor şase luni ale anului 2012, aproape 200 de spitale şi centre de îngrijire au tratat fiecare cel puţin câte un bolnav infectat de bacterii ERC.
Alt pericol al propagării acestor superbacterii printre pacienţi constă în faptul că ERC pot transfera de asemenea rezistenţa lor altor bacterii din aceeaşi familie.
O astfel de propagare poate crea mai multe infecţii potenţial mortale în spitale, precum şi la persoane sănătoase, potrivit CDC.
În prezent, aproape toate cazurile de infecţie prin bacterii ERC s-au produs la persoane bolnave spitalizate sau aflate în aziluri.
ERC sunt o familie care conţine peste 70 de bacterii, între care Klebsiella pneumoniae, cea mai frecventă dintre bacteriile implicate în cazurile de pneumonie nosocomială, escherichia coli sau colibacili.
Aceste bacterii trăiesc în mod normal în intestine, dar unele devin rezistente la antibioticele de ultimă generaţie, numite carbapeneme.