Dana Budeanu l-a luat la rost pe Rafila despre sistemul medical din România: „Este o bătaie de joc continuă. De ce nu se rezolvă?” Ce i-a răspuns ministrul Sănătăţii

Dana Budeanu l-a luat la rost pe Rafila despre sistemul medical din România şi i-a adresat ministrului trei întrebări cheie legate de sistemul medical din România. Acesta a răspuns punctual la întrebări.
Alina Costache
07 nov. 2022, 09:07
Dana Budeanu l-a luat la rost pe Rafila despre sistemul medical din România:
Dana Budeanu l-a luat la rost pe Rafila despre sistemul medical din România

Dana Budeanu l-a luat la rost pe Rafila despre sistemul medical din România. Mai exact, criticul de modă a vrut nişte răspunsuri de la ministrul Sănătăţii, privind mâncarea bolnavilor, accesul acestora și aparținătorilor în spitale, dar şi Programul Național de Cancer, care a fost lansat în urmă cu câteva zile.

Dana Budeanu l-a luat la rost pe Rafila despre sistemul medical din România

Am semnalat, în apeluri repetate, că există în România în spitale, mult mai puține decât cele în care nu, unde mâncarea bolnavilor este excepțională. V-am dat exemplele exacte cu aceste spitale. Aveți inclusiv un spital în Bistrița, Spitalul Județean, al unui șef de CJ din PSD, deci coleg al Dvs., unde totul se întâmplă cu succes.

V-am spus că vina este exclusiv a managerilor, în locurile unde mâncarea este execrabilă, din gunoi aproape. Ministerul Sănătății nu a întreprins nicio măsură, nu înțeleg ce face Corpul de Control. Aceasta este una dintre cele mai mari probleme din spitalele românești. Și este o bătaie de joc continuă. Ce se întâmplă? De ce nu se rezolvă?

O a doua mare problemă care încă nu s-a rezolvat, de la preluarea mandatului de către Dvs., este accesul bolnavilor și aparținătorilor în spitale. Întrebările nu sunt pentru mine și pătura avantajată din această țară. Chiar dacă ați ieșit și ați spus că nu se mai aplică testarea pentru accesul la sănătate, această limitare are loc, în continuare, peste tot. În majoritatea spitalelor oamenii nu au acces la sănătate. Sunt n cazuri în care s-a murit, pentru că a durat ore sau zile până pacientul a avut acces la sănătate.

A treia întrebare este referitoare la Programul Național de Cancer, lansat cu mare fast acum trei zile. Va rog să ne spuneți adevărul despre acest program și cum el este dedicat de fapt spitalelor și clinicilor private din România„, a întrebat aceasta.

Citeşte şi: Dana Budeanu îl critică dur pe George Simion, după poza cu mâncarea primită gratis de parlamentari: „De ce nu v-ați dus voi la uși la spitale?”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a răspuns punctual la întrebările puse de Dana Budeanu privind situaţia din spitalele din România.  „În țară sunt 400 de spitale, Ministerul Sănătății are 67 din ele, restul de vreo 330 sunt la autoritățile locale, ele sunt cele care păstoresc aceste spitale. Nu e o scuză, este o statistică.

Corpul de control al Ministrului Sănătății poate să meargă în situații punctuale și merge foarte multe situații punctuale care nu se referă neapărat la masa pacienților, se referă la multe aspecte care țin de încălcarea serioasă a legii și trebuie să mergem la diverse sesizări.

Sigur că ei pot să meargă să verifice acest lucru, dar trebuie o anumită specializare cu care să poţi să constați calitatea mesei, numărul de calorii, care sunt condițiile igienice.

Să știți că la Corpul de Control nu știu dacă este vreun medic în Ministerul Sănătății și e clar că aceste lucruri putem să le facem, eventual cu inspecția sanitară de la nivelul fiecărui județ, nu de la nivelul Ministerului Sănătății.

Dar inspecția sanitară în general se referă la condițiile igienico-sanitare și acolo, apropo de masă, inspecția sanitară poate să constate, în principiu, dacă sunt respectate condițiile igienice legate de furnizare a mesei.

Mi-aș dori să am la dispoziție, mai mulți medici calificați.  Eu vreau însă să știe și doamna Budeanu că dânsa a făcut diverse afirmații de-a lungul timpului.

Eu am militat pentru dublarea sumei de la 11 lei la 22 de lei în spitale și acest lucru a coincis cu momentul în care s-a discutat despre alocația de masă pentru refugiații ucrainieni din România, care primeau aceeași sumă și mi se părea normal ca și pacienții din România să primească cel puțin aceeași sumă, la fel cu refugiații din Ucraina.

Faptul că există probabil furturi, pentru că nu pot să le calific altfel în unele spitale, dacă din cei 22 de lei nu sunt folosiți pentru masă și sunt folosiți pentru altceva, în momentul în care noi putem să constatăm din punct de vedere legal, dacă ,știu eu, contractele sunt frauduloase sau furnizorul nu-și îndeplinește atribuțiile, dar este imposibil pentru 400 de spitale din România.

O să mă gândesc la o soluție. Soluția nu vine peste noapte, dar o să mă gândesc„, a explicat ministrul Alexandru Rafila la Antena 3 CNN.

În ceea ce privește accesul bolnavilor și aparținătorilor în spitale ministrul Sănătății a spus: „Eu am făcut un ordin de ministru care l-am publicat, deci este valabil și obligatoriu pentru toate spitalele din România. Ordinul privind vizita în spital există din anul 2010 sau 2012, e un ordin care este valabil. Noi l-am revăzut acuma și o să republicăm cu câteva modificări.

Oricine are dreptul să-și viziteze ruda sau cineva care vrea să intereseze despre o rudă, că se întâmplă și lucru ăsta, și atunci în indicatorii de evaluare a managerilor am introdus exact, și este pe site-ul Ministerului Sănătății exact acest punct, în care trebuie să aibă un sistem, un manager prin care aparținătorul să poată să primească feedback într-un timp rezonabil.

Mai mult, accesul în spital trebuie permis pe baza unui orar care este publicat, afișat pentru un număr limitat de persoane, că există și situații când la un pacient vin şi 12 persoane să-l viziteze.

O să mă gândesc la o soluție, dar vă repet, sunt foarte multe spitale, iar comportamentul oamenilor e foarte diferit. Ați remarcat la Bistrița, pot să vă dau și de spitale din București, unde este un comportament foarte prevenitor în ceea ce privește pacienţii. Dar trebuie să ne învățăm să respectăm și legea.

Adică eu am un ordin care reglementează cum se dă masa în spital, cum se face vizita„, a mai spus ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

Referitor la Programul Național de Cancer, Dana Budeanu a cerut să se precizeze dacă acest program este dedicat, de fapt, spitalelor sau clinicilor private din România. „Strategia sau programul Național de Combatere și de Control al Cancerului a fost lansat în draft la începutul anului la Președinția României și ulterior a fost votat în Parlament.

Fiind votat în Parlament vă dați seama că este o obligație pentru Ministerul Sănătății să-l implementeze. Ministerul Sănătății a fost foarte puțin implicat în elaborare.

A fost o echipă de profesioniști și un grup de lucru. Din partea Ministerului Sănătății nu știu dacă a fost cineva în grupul de lucru. Au fost apropiați mai mult de Partidul Național Liberal și au fost apropiat și de Palatul Cotroceni. De fapt și diversele evenimente, lansări și așa mai departe legate de acest program pe care eu îl sprijin, pentru că avem nevoie de un program şi noi trebuie să-l implementăm.

Programul are multe elemente bune. În Europa, în 2021 s-a aprobat un program european pentru combaterea cancerului. Pentru acest program în Europa s-au alocat pentru următorii 4 ani 4 miliarde de euro partea care revine României. România este o țară care are 4,5 % din populația Uniunii Europene.

Acest program aduce însă în atenție ceva foarte important și cu care eu sunt de acord şi voi lucra să se desfășoare foarte bine și foarte repede. Este partea de prevenție, pentru că noi avem o problemă în România legată de prevenție, educație, factori de risc, care  înseamnă detectare precoce a cancerului prin screening.

Însă e un element la care trebuie să ne gândim foarte serios. Eu depistez pacienții cu cancer, dar trebuie să fiu sigur că am și partea a doua, tratamentul. Adică am unde, cu cine şi resursele.

Noi avem o disproporționalitate la nivelul României în ceea ce privește resursa umană calificată și centrele calificate. De exemplu, avem doar 3 institute oncologice. Avem București, Iași și Cluj, care sunt foarte bune, sunt foarte puternice.

Să sperăm că și la Timișoara se va dezvolta un astfel de centru, pentru știu că au făcut o aplicație pe PNRR, poate o să aibă noroc și o să fie finanțați. Serviciile private sunt necesare și furnizează servicii pacienților cu cancer și le cunosc personal foarte bine, dar acolo trebuie ca aceste servicii să fie similar decontate și pacientul să nu dea bani din buzunar„, a mai spus Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în emisiunea Subiectiv de la Antena 3 CNN.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în mălai când îl depozitezi în casă. Nu se va altera niciodată, nu va face musculițe sau molii. Așa o să-l ai perfect pentru cele mai gustoase și pufoase rețete de mămăligă
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Gabriel Cotabiță a decedat la vârsta de 69 de ani
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni