Fotografiile cometei PanSTARRS, care s-a aflat pe 5 martie cel mai aproape de Terra, şi cometei Lemmon au fost realizate de profesionişti din Chile şi Australia la sfârşitul lunii februarie. În acel moment, ambele comete erau vizibile din emisfera de sud. Cometa PanSTARRS va putea fi observată şi din emisfera de nord după data de 10 martie.
Una din imaginile cu cele două comete a fost realizată de Yuri Beletsky, cercetător la observatorul Las Campanas din deşertul Atacama din Chile. Beletsky este un cunoscut fotograf în domeniul astronomiei şi a folosit un aparat Canon 5D Mark II, cu un timp de expunere de circa 30 de secunde, pe 28 februarie, pentru a imortaliza cele două comete.
Cometa PanSTARRS a fost descoperită în iunie 2011 de astronomii care foloseau Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System, adică telescopul Pan-STARRS, din Hawaii. Numele oficial al cometei este C/2011 L4 (PANSTARRS) şi s-a aflat marţi, 5 martie, cel mai aproape de Pământ – la 160 de milioane de kilometri. Românii vor putea observa cometa pe cer abia începând cu data de 10 martie.
Cometa Lemmon, sau C/2012 F6, a fost descoperită de Alex Gibbs de la observatorul de pe Muntele Lemmon din Arizona, în martie 2012. A devenit din ce în ce mai strălucitoare de când a intrat în sistemul solar interior şi se va apropia cel mai mult de soare pe 24 de martie.
Beletsky nu este singurul fotograf care a surprins cele două comete împreună. Justin Tilbrook din Australia de Sud a reuşit, şi el, să realizeze câteva imagini impresionante, pe 17 februarie.
Dacă reuşiţi să fotografiaţi cometele PanSTARRS şi Lemmon, puteţi să trimiteţi imaginile pe [email protected].