Sedinţă BNR: Dobânda cheie urcă la 7% sau în apropiere. Prognoza pe inflaţie va fi revizuită

Inflaţia creşte de la lună la lună, cursul valutar fluctuează dramatic de la o zi la alta, iar ROBOR dă palpitaţii românilor cu credite. În tot acest haos financiar, BNR trebui să fie arbitru.
Filip Stan
07 nov. 2022, 13:13
Sedinţă BNR: Dobânda cheie urcă la 7% sau în apropiere. Prognoza pe inflaţie va fi revizuită

După toate probabilităţile, prognoza pe inflaţie a BNR va cunoaşte noi modificări. Este foarte probabil ca după temperarea din luna octombrie, noiembrie să reaprindă fitilul inflaţiei. Economiştii şefi ai băncilor comerciale se aşteaptă ca anul viitor vârful de inflaţie să ajungă la 17%. În privinţa modificărilor de dobândă din 8 noiembrie, analiştii oscilează între un pas de 50 de puncte de bază sau 75 de puncte de bază(p.b.). Ideea este că, oricum, dobânda BNR va fi aproape de 7%, ceea ce va scumpi invariabil finanţarea, scrie economica.net.

Rata inflației a surprins și ea în creștere în septembrie la 15,9%, un nou maxim al ultimelor aproape două decenii, de la 15,3% în august, deși analiștii așteptau o creștere mai lentă, de 0,2 puncte procentuale, iar prognoza băncii centrale era de 15,1%.

Inflația ridicată, cuplată cu faptul că dobânda cheie este mai ridicată la celelalte bănci centrale din regiune – Ungaria (13%), Cehia (7%) și Polonia (6,75%) – sunt argumente pentru analiști că BNR va veni cu o nouă creștere a ratei cheie marți.

Ionuţ Dumitru,

Economist şef al Raiffeisen Bank vede inflaţia mergând către 17% în luna martie Anul viitor, după un 16% în octombrie şi probabil 16,5% în noiembrie. Dumitru explică faptul că inflaţia din octombrie va scădea cel mai probabil datorită efectului de bază, dar în noiembrie se va duce din nou spre 16,5%, iar rata de creştere a dobânzii de politică monetară va fi probabil de 75 de puncte de bază, până la nivelul de 7%, anunţat de economistul şef încă din timpul şedinţei trecute de politică monetară a BNR.

Dascălu, BCR

„Ne așteptăm ca BNR să majoreze dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază,  la 6,75% , la ședința Consiliului din 8 noiembrie. Există o probabilitate semnificativă pentru o creștere de 75 pb după ce cifrele inflației din ultimele două luni au depășit prognozele BNR din august. Mediana sondajului Bloomberg este de +50pb. Rata facilității de credit, care rămâne instrumentul de politică operațional relevant în cadrul politicii stricte de gestionare a lichidității, ar trebui să ajungă la 7,75%. Tindem să credem că acesta este punctul terminal pentru ciclul de creștere a ratei, cel puțin pentru o perioadă, deși BNR este probabil să țină ușa deschisă pentru mai multă strângere dacă datele macro primite o impun”, arată Ciprian Dascălu, economist şef al BCR.

Vouchere sociale. Veste bună pentru români, banii intră pe card înainte de Sărbători
Surpriza semnificativă în creștere a inflației de bază față de previziunile din august ar putea sprijini menținerea ritmului de înăsprire la +75 pb. Cu toate acestea, facilitatea de credit, care este rata relevantă pentru transmiterea monetară în gestionarea fermă a lichidității, este cu 100 pb peste rata cheie, în timp ce moneda locală tranzacționează recent cu o tendință de fermitate. În plus, ar putea exista o anumită asimetrie informațională în ceea ce privește cifrele inflației din octombrie.

Banca Națională a României dă marți testul independenței de politic, scrie fostul premier Florin Cîțu, luni, pe Facebook. El afirmă că BNR trebuie să crească dobânzile rapid până la cel puțin 11%

Mai multe detalii, pe economica.net.

Petre Daea: Românii să mănânce mai mult peşte decât cormoranii. Trebuie să producem mai mult
Cîțu, apel la BNR: Trebuie să crească dobânzile rapid
„BNR dă mâine (marți – n.r.) testul independenței de politic! Singura instituție din România care are ca obiectiv fundamental stabilitatea prețurilor este BNR. În același timp este singura instituție care are și instrumentele să stabilizeze prețurile acum. Prețuri stabile înseamnă o rată a inflației în jur de 2% pe an. Acum rata inflației este 16% și chiar BNR estimează că o să mai crească. BNR anunță mâine (marți – n.r.) decizia să în ceea ce privește dobânda de politică monetară. Lucrurile sunt simple. Dacă BNR prezintă un scenariu în care inflația continuă să crească, peste nivelul estimat anterior, atunci BNR nu și-a făcut treaba. Altfel spus, trebuie să crească dobânzile rapid până la cel puțîn 11%, atât cât este estimat CORE2”, afirmă Florin Cîțu, senator PNL.

El apreciază că marți este „o zi crucială pentru bunăstarea românilor”.

„BNR a așteptat foarte mult și degeaba responsabilitate din partea MF-PSD. MF-PSD nu o să scadă deficitul bugetar. BNR trebuie să se gândească la români și să facă totul că rată inflației să scadă acum. Românii sărăcesc în fieacare zi din cauza inflației psd-iste. Dacă iar împinge vârful inflației în viitor, atunci BNR îi abandonează pe români și nu vrea să supere politicul. Sper că BNR să nu uite că atât mandatul sau cât și cel al politicienilor este dat de români. Iar rata inflației mare, inflație psd-istă, îi afecateaza pe toți românii și cel mai mult pe cei săraci. Trece BNR testul mâine?”, încheie Cîțu.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Andra Voloș, prima reacție după ce Robert Lele a anunțat despărțirea, dar apoi a șters postarea. Mesajul emoționant al soției cântărețului / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Marian Golea știe ce zodii vor avea noroc din plin în următoarele 18 zile. Acești nativi sunt cei mai tari și primesc tot ce își doresc
Capital.ro
Marea actriță s-a stins. Era cea mai elegantă doamnă: Poți străluci, în ciuda oricărei suferințe
Playtech.ro
Programul „Subvenții pentru căminul familiei”. Când începe şi cum s-ar plăti ratele la bănci de către stat
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Medicii i-au reatașat capul unei femei „decapitate” după o căzătură cumplită. „Neurochirurgul meu a trebuit să-mi țină craniul în loc cu mâinile”
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Imagini emoționante cu Armin Nicoară și bebelușul său. Cum a fost surprins cu fiul său, Amir Efrem / VIDEO
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! Cod galben de vânt puternic. Meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme rea în toată țara
Evz.ro
Accident aviatic transformat în eroism. Căpitanul a pilotat un avion fără control
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Angela Similea a pierdut una dintre cele mai dragi persoane! Mesajul sfâșietor postat de artistă: „Mă rog ca sufletul ei să-și deschidă aripile”
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Elena Udrea va fi grațiată? Anunțul făcut de Victor Ponta și Crin Antonescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Mireasa a ajuns pe patul de spital după ce viitorul soț a fugit cu mama ei chiar înainte de nuntă. Banii și bijuteriile au dispărut
Vestea zilei în showbiz! Claudia Puican a născut. Armin Nicoară a anunțat numele băiețelului lor
MediaFlux
A treia recalculare a pensiilor. Majorări de 1.000 de lei, până de Paște, anunțate de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii