Salarii majorate cu 50% pentru bugetari. Cine sunt românii fericiţi înainte de Crăciun

Românii care lucrează la stat cu fonduri europeneşi bani din PNRR vor primi mai mulţi bani de card, conform unui proiect de lege aflat în dezbatere la Ministerul Muncii.
Filip Stan
07 nov. 2022, 15:05
Salarii majorate cu 50% pentru bugetari. Cine sunt românii fericiţi înainte de Crăciun

Salarii majorate cu 50% pentru bugetari. Angajații bugetari din instituţiile şi autorităţile publice nominalizați în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile precum și cei implicați în implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă vor beneficia de majorarea salariilor de bază cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat, se arată într-un proiect al Ministerului Muncii.

Salariile angajaților CFR cresc într-un an cât altele în zece. Câți bani vor primi în plus de la 1 decembrie

Practic, această majorare se afla deja în lege, diferența este că au fost introduși cei care se ocupă de implementarea PNRR. Această majorare se va aplica proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.

Prevederile nu sunt aplicabile demnitarilor, cu excepţia funcţiilor de preşedinte și vicepreşedinte al consiliului judeţean şi primar și viceprimar.

Conform legii, se pot înființa posturi în afara organigramei pe perioadă determinată. Ei bine, potrivit documentului Ministerului Muncii, condițiile de înființare a posturilor în afara organigramei și criteriile pe baza cărora se stabilește procentul de majorare salarială pentru persoanele care își desfășoară activitatea în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență se va realiza pe baza unui regulament-cadru elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

document-2022-11-7-25888409-0-oug-salarii-mai-mari-pnrr

Pentru că vorbim de „procentul de majorare salarială”, de precizat că acestea rămân la fel:

• până la 20 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 10%;

• între 21-40 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 20%;

• între 41-60 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 30%;

• între 61-80 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 40%;

• peste 80 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 50%.

Angajații din structurile cu rol de organisme intermediare pentru programele operaționale, pe durata desfășurării activității în acest domeniu, în loc de majorarea de până la 25 de clase de salarizare, respectiv de majorarea salariilor de bază cu până la 75%, beneficiază de majorarea salariului de bază, soldei de funcție/salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50%.

“Având în vedere complexitatea și răspunderea activităților desfășurate de Corpul controlorilor delegați, imposibilitatea cooptării controlorilor delegați în echipele de proiect, precum și pentru asigurarea echității la acordarea drepturilor salariale pentru personalul implicat în gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, propunem acordarea unei majorări a salariilor de bază a personalului Direcției generale de control financiar preventiv cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului finanțelor”, scrie în preambulul documentului.

Un angajator oferă salarii de la 5.000 la 7.200 de lei, dar românii strâmbă din nas: „La banii ăşti poţi lucra tu” şi „Nu găseşti pe nimeni, poate începători”

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: „Ne menținem angajamentul neechivoc față de îndeplinirea obligațiilor aferente PNRR”

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezidat  reuniunea de astăzi a Comitetului interministerial de coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență, la care au participat ca invitați și oficiali din partea Comisiei Europene.

Mesajele prim-ministrului s-au concentrat pe aspecte care țin de îndeplinirea țintelor și jaloanelor asumate de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, în noul context creat de crizele suprapuse cu care se confruntă întreaga Europă.

Șeful Executivului a reafirmarea angajamentului neechivoc față de îndeplinirea obligațiilor aferente PNRR. Acesta a solicitat miniștrilor să găsească soluții pentru implementarea jaloanelor necesare în vederea avansării celei de-a doua cereri de plată. Reformele pe care le implică PNRR contribuie la creșterea rezilienței României, inclusiv prin pregătirea societății și economiei pentru viitor.

„Așa cum i-am transmis de curând și doamnei președintă a Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, în cadrul vizitei pe care am efectuat-o la Bruxelles, ne menținem dorința pentru un dialog cât mai strâns cu experții Comisiei și apreciem cooperarea eficientă pe care am avut-o până acum”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

PNRR a fost gândit ca un instrument de răspuns la criză, care să accelereze redresarea post-pandemie și că în momentul aprobării lui, în septembrie 2021, Europa nu se confrunta cu suprapunerea crizei energetice cu criza inflației și cea de securitate generată de războiul din Ucraina, a reamintit șeful Executivului, considerând, prin urmare, că anumite jaloane vor trebui ajustate pentru a răspunde astfel crizei multiple.

„Cred că este o expresie a rezilienței Uniunii însăși capacitatea de a-și ajusta răspunsul acolo unde este absolut necesar. România consideră foarte important RePower EU, ca instrument de răspuns la criza energiei, dar și pentru asigurarea independenței strategice a Uniunii mai ales în ceea ce privește importul de energie din Rusia. Reflectarea acestuia în PNRR va trebui să aibă și un impact în ceea ce privește asigurarea capacității statelor membre de a răspunde provocărilor generate de evenimente geopolitice accelerate de la începutul acestui an „, a punctat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Şi Parlamentul are în dezbatere trei legi care majorează salariile celor care lucrează cu fonduri europene:

  • Personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului Sănătății.
  • Funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
  • Personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.”
  • Funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
  • Personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.”
  • Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.
  • De la 1 iulie 2022, pentru toți bugetarii majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.
  • De la 1 iulie 2022, pentru personalul nou-încadrat sau promovat cuantumul brut al salariilor/soldelor se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 şi cele din luna iunie 2022. (era necesar avansul pe legea salarizării unitare dar și aici păstrează decalajele deja create)
  • De la 1 iulie 2022, pentru personalul din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului se acordă pentru complexitatea muncii o majorare a salariului de bază de 15%.

De asemenea un alt proiect de lege care modifică legea cadru a salarizării în sensul includerii profesorilor-antrenori din cadrul grupurilor sportive şcolare şi universitare în categoria personalului didactic vor beneficia de o majorare de 10% a salariului de bază. Proiectul de lege a fost adoptat de deputați cu 206 de voturi pentru, 52 împotrivă și 2 abțineri.

  • Personalul didactic care îndeplineşte funcţia de diriginte, profesor/antrenor grupa de performanţă din cadrul cluburilor sportive şcolare sau cluburilor sportive universitare, învăţătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învăţământul primar, profesorii pentru învăţământul preşcolar beneficiază de o majorare de 10% a salariului de bază.

Cele trei proiecte de lege au trecut de Senat iar Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Video. Denise Rifai i-a arătat cartonașul galben lui Nicușor Dan la Testul Puterii! Ce s-a întâmplat la emisiunea maraton de pe Fanatik
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Nu se mai aștepta la acest anunț minunat: Cele mai mari șanse
Playtech.ro
Cântăreaţa de muzică populară, criticată pentru ţinutele sumare! Românii au fost nemiloşi: Puţină decenţă
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Scandal între Marius Tucă și Victor Ponta: Ești absolut penibil
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Ce pensie primește Maria după 22 de ani de muncă în Italia! Aceasta nu duce grija zilei de mâine: „E de trei ori mai mare decât pensia din România”
Cancan.ro
Nuntă secretă în politică! Fostul prim-ministru al României s-a căsătorit la Viena cu deputata care i-a furat inima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. A fost o legendă. Rămâne veșnic în inimile românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
"Ștefan era foarte bun la învățătură, un băiat liniștit" - Tatăl băiatului a dezvăluit ce obișnuia să facă acasă
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Trump amenință cu „bombardamente cum lumea n-a mai văzut”. Rusia reacționează: „E o rețetă pentru dezastru!”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Actriţa din piesa care a deranjat Biserica, ameninţată: Nu-mi venea să cred