În această săptămână, parlamentarii ar urma să modifice Ordonanța privind plafonarea prețului la lemnele de foc, pe măsură ce criza din energe se acutizează. Lemnele s-au scumpit puternic, dar nici nu prea se mai găsesc. Aprovizionarea este foarte dificilă.
Pentru iarnă, Guvernul Ciucă a propus mai multe variante. Cea mai importantă vizează, în loc de plafonare, acordarea de vouchere de încălzire. De asemenea, este luată în calcul și o compensare parțială a creșterilor de preț.
PSD a propus revenirea la prețurile reglementate, dar PNL nu ar fi de acord.
Ordonanţa de urgenţă prin care preţul lemnului de foc este plafonat la 400 de lei până în martie 2023 se va afla în atenţia Camerei Deputaţilor ca for decizional. La Senat, documentul a fost adoptat tacit, respectiv în forma agreată de executiv, ca urmare a amânării repetate a dezbaterilor asupra acestuia.
Totuși, USR protestează. Formațiunea lui Cătălin Drulă atrage atenţia că actul normativ produce efecte care au dus deja la blocarea pieţei lemnului, fiind necesare modificări urgente.
Operatorii economici atestaţi în exploatarea forestieră au exploatat în 2021 lemn în volum de 19,446 milioane metri cubi, destinat valorificării corespunzător cererii diferitelor sectoare de consum, cu 1,7% mai puţin decât în anul 2020, potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.