Președintele Serbiei a făcut o declarație cu privire la demisiile reprezentanților sârbi din Kosovo.
Aleksandar Vucic a spus că această situația actuală nu este cea mai dificilă din istorie și a ținut să precizeze că nu se poate spune că acesta este un moment ușor, dar că nu este nici primul și nici ultimul moment de acest fel.
„Este important să acționăm într-o manieră responsabilă și serioasă… Este vorba despre schimbări politice majore, aproape tectonice. După zece ani, sârbii au luat decizia de a părăsi instituțiile de la Priștina”, a explicat Vucic, relatează agenția sârbă Tanjug, despre este capitala statului Kosovo.
De asemenea, președinte sârb a catalogat aburde acuzațiile potrivit cărora reprezentanții sârbilor din Kosovo ar fi acționat la ordinele Belgradului sau la ordinele sale personale.
„Toți cei care spun asta… nu au vrut niciodată să privească realist la problemele cu care se confruntă sârbii și la ceea ce vor ei sau la consecințe”, a precizat Aleksander Vucic.
Sârbii din nordul Kosovo au decis sâmbătă să părăsească instituţiile de stat din Kosovo pentru a protesta față de punerea în aplicare a unei decizii a autorităţilor centrale cu privire la plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor deţinute de sârbi, conform AFP, Reuters şi EFE.
Oamenii au scandat”Aici este Serbia”, care a fost principalul slogan al unui protest convocat de liderii sârbo-kosovari la care au participat circa 10.000 de oameni, potrivit agenţiei de ştiri sârbe Tanjung.
La protestul de duminică, protestatarii au acuzat guvernul kosovar de nerespectarea dreptului internaţional prin impunerea plăcuţelor de înmatriculare oficiale ale Kosovo.
”Ajunge! Ajunge cu abuzurile, maltratările, opresiunea şi încălcarea drepturilor sârbilor din Kosovo”, a declarat la protest Goran Rakic, care a fost până recent ministru al comunităţilor regionale şi lider al Listei Serbia, principalul partid sârb din Kosovo care se bucură de sprijinul guvernului de la Belgrad.
Se estimează că circa 150.000 de etnici sârbi trăiesc în Kosovo, regiune care şi-a declarat unilateral independenţa de Serbia în 2008 şi este populată majoritar de etnici albanezi. Dintre aceştia, majoritatea etnicilor sârbi trăiesc în patru municipii din nordul Kosovo, unde se concentrează opoziţia sârbă la guvernul kosovar.