Pentru că prețurile la energie au crescut cu peste 400%, încălzirea locuinței cu ajutorul centralei electrice va fi cea mai costisitoare. Cea mai ieftină variantă rămâne pompa termică.
În cazul românilor care utilizează lemne, situația poate varia foarte mult. Se anunță noi creșteri de prețuri, penurie de materie primă, dar și proiecte de la guvern, care să vină în sprijinul cetățenilor.
Pentru cei din orașe, care dețin imobile de trei camere, unde se utilizează centrale pe gaz și încălzire centralizată, apartamente de aproximativ 60 de metri pătrați, încălzirea ar putea ajunge la aproximativ 1.600 de lei.
Din ce în ce mai puțini români reușesc să facă față cheltuielilor lunare, pe fondul inflației explozive. Valoarea coșului de consum pentru un trai decent, pentru o familie cu doi adulți și doi copii, în luna septembrie 2022, era de 8.659 de lei pe lună, în creștere cu 19,7% față de aceeași perioadă a anului trecut.
„Să nu uităm că în medie, salariul lunar al românilor este de 2.500 de lei net. Dacă are un credit pentru locuință, în condițiile actuale, ajunge la 2.000 de lei, se mai adaugă 600-700 de lei la utilități, plus alte cheltuieli de bază și bugetul este deja depășit.
Pentru mulți români deja este imposibil să cumpere ce au nevoie. Vizita la hypermarket e ca la muzeu pentru aceștia. Pur și simplu nu-și permit să achiziționeze ceea ce și-ar dori. Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 20 de ani, care accentuează și mai puternic frustrările românilor față de această clasă politică ce vine cu tot felul de pseudo-măsuri economice”, a declarat consultantul economic Adrian Negrescu, pentru RomâniaTV.net.