Vouchere de vacanţă. Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, admite că, în ultimele trei decenii „autorităţile, prin ministerul de resort, nu şi-au îndeplinit încă, din păcate, menirea de a ajunge să poată promova, la modul unitar, destinaţia turistică România”. El a anunţat, la deschiderea Târgului de Turism de la Bucureşti, că sunt în pregătire noi măsuri de sprijin pentru acest sector, dând exemplul unor granturi pentru investiţii în staţiunile balneare, dar şi exemplul unui sprijin financiar ce va fi acordat agenţiilor care aduc turişti străini în ţară.
PROGNOZA METEO. Un val de aer polar loveşte România. Se anunţă lapoviţă şi ninsori
„Dacă e să fim cinstiţi cu adevărat, în cei 30 de ani de la Revoluţie, din păcate autorităţile, prin ministerul de resort, nu şi-au îndeplinit încă, din păcate, menirea de a ajunge să poată promova, la modul unitar, destinaţia turistică România. E şi motivul pentru care, în ultimele 11 luni, am lucrat intens la aşa ceva, împreună cu reprezentanţii industriei”, a afirmat ministrul Daniel Cadariu joi, la deschiderea Târgului de Turism al României.
Acesta a precizat că ministerul a participat şi va mai participa cu stand sub pavilion naţional la mai multe târguri de turism, dând exemplul târgului de la Londra, desfăşurat săptămâna aceasta, unde standul României a găzduit peste 32 de entităţi – autorităţi locale, asociaţii patronale şi profesionale – care au prezentat destinaţii turistice din România.
„Suntem deja pregătiţi cu o schemă de minimis solicitată de industrie, care să le permită operatorilor să participe în standurile ministerului, la târgurile viitoare de turism, şi în mod individual, pentru că până acum acest lucru s-a putut face doar prin intermediul asociaţiilor”, a mai afirmat ministrul.
Vouchere de vacanţă de 350 de milioane de euro
Daniel Cadariu a amintit măsurile luate în sprijinul turismului de la preluarea mandatului: emiterea de vouchere de vacanţă pentru angajaţii din sectorul bugetar, care au un buget anual de aproximativ 350 de milioane de euro; alocarea de sume „consistente”, de sute de milioane de euro, către sectorul turistic prin diverse măsuri guvernamentale; adoptarea de acte normative în sprijinul industriei; adoptarea de legislaţie privind Organizaţii de Management a Destinaţiilor, a căror înfiinţare a fost asumată prin PNRR, precum şi programul HoReCa 2.
„Suntem în proces final de a pune în aplicare încă două programe de susţinere a turismului. Avem pregătit Memorandumul – îl vom înainta în şedinţa de Guvern în săptămânile următoare – cu privire la acel program de stimulare a incomingului cu acel bonus de 40 de euro pentru agenţiile de turism care aduc turişti străini în România pentru minimum patru nopţi şi, de asemenea, mai avem pregătit şi acel program de susţinere a operatorilor privaţi din staţiunile balneare, cu acele granturi de până la 200.000 de euro reprezentând maxim 50% din valoarea investiţiei”, a precizat ministrul Daniel Cadariu.
Acesta a precizat că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, numărul de turişti a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 16% faţă de perioada similară a anului trecut, creşterea fiind de 90% în privinţa turiştilor străini.