Descoperirea indică faptul că patrupezii au fost domesticiţi în urmă cu circa 33.000 de ani. Momentul în care lupii s-au transformat din creaturi sălbatice în cei mai buni prieteni ai omului nu este încă bine cunoscut, însă se ştie că societăţile umane găzduiau câini domesticiţi acum 10.000 de ani. Oamenii şi câinii erau înmormântaţi împreună în Germania, în urmă cu 14.000 de ani, un indiciu puternic al domesticirii, însă studiile genetice arată că domesticirea câinilor ar fi început în China şi Orientul Mijlociu.
Specimenul din Altai, un craniu foarte bine conservat, reprezintă una dintre cele mai vechi fosile de câine domestic descoperite până acum. O altă fosilă, de acum 36.000 de ani, a fost găsită în peştera Goyet, din Belgia.
Examinarea anatomică a acestor cranii arată că erau mai asemănătoare celor de câine, decât celor de lup. Cercetătorii de la Academia Rusă de Ştiinţă şi colegii lor au analizat ADN-ul câinelui din Altai şi au comparat secvenţele genetice cu cele ale 72 de câini moderni din 70 de rase diferite, 30 de lupi, patru coioţi şi 35 de specii preistorice de canide din America. Ei au descoperit că specia din Altai este înrudită mai mult cu câinii domestici moderni, decât cu lupii moderni. Acest lucru înseamnă că exemplarul din Altai era un câine antic – deşi se despărţise de lup relativ recent, scriu cercetătorii în jurnalul PLoS ONE.
Dacă câinele din Altai era domesticit, într-adevăr, înseamnă că acest proces a avut loc cu 15.000 de ani mai devreme decât credeam noi până acum şi în alte zone decât China sau Orientul Mijlociu.
„Este esenţial să descoperim alte rămăşiţe ale câinilor antici pentru a afla exact când a fost domesticit câinele”, au declarat cercetătorii.
Craniul câinelui din Altai, FOTO: PLoS ONE