Noi ajutoare pentru fermierii români afectaţi de scumpirile din ultimul an. Uniunea Europeană vrea să cheltuiască 450 de milioane de euro pentru restabilirea disponibilității și accesibilității îngrășămintelor minerale în agricultură.
”În perioada septembrie 2021 – septembrie 2022, prețul îngrășămintelor a crescut cu 149% în cazul îngrăşămintelor cu azot, cu 254% când vine vorba de prețul fosfaților și cu 141% când vine vorba de prețul carbonatului de potasiu. Din cauza prețurilor ridicate la îngrășăminte, costurile producțiilor agricole au crescut. Potrivit datelor Eurostat, comparând trimestrul II 2021 cu trimestrul II 2022, creșterea costurilor de producție în agricultură s-a ridicat la aproximativ 40%, iar creșterea prețurilor la produsele agricole a fost de aproximativ 25%, ceea ce dovedește că fermierii nu au putut să compenseze prețurile în creștere ale îngrășămintelor. Doar în trei țări din UE creșterea mijloacelor de producție a fost compensată integral de creșterea prețurilor la produsele agricole. Acestea sunt Estonia, România și Cehia. În restul Comunității, nu se pune problema echilibrării costurilor de producție suportate de fermieri”, a declarat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, citat de agrointel.ro.
Citeşte şi: Ursula von der Leyen avertizează că vine iarnă grea: Europa nu are suficiente rezerve de gaze
”Avem aici până la 450 de milioane de euro care pot fi puse la dispoziția acelor fermieri care au suferit cel mai mult din cauza costurilor ridicate de producție. Există o posibilitate de cofinanțare de către statele membre la nivelul de 200%. Poate fi, de asemenea, un sprijin concret și eficient. Statele membre iau o decizie aici, iar Comisia Europeană este pregătită să activeze această rezervă de criză”, a subliniat oficialul european.