Petre Daea promite război cu preţurile mari şi cormoranii: „Mi-au luat peştele înainte de a-l introduce în frigider”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat marți că prețul cărnii de porc în România este cel mai mic din Uniunea Europeană.
Filip Stan
11 nov. 2022, 15:42
Petre Daea promite război cu preţurile mari şi cormoranii:

Petre Daea a subliniat că, de altfel, în România sunt „cele mai mici” prețuri la produsele agricole. Întrebat câți bani trebuie să pună românii deoparte pentru carnea de porc, Daea a răspuns: „nu trebuie să pună deoparte”.

Totodată, întrebat cât vor fi prețurile la carnea de porc, el a spus că vor fi „prețuri de respect pentru munca fiecăruia”. Ministrul Agriculturii a făcut aceste declarații în contextul în care agricultorii anunță prețuri duble pentru kilogramul de carne de porc. Scumpirile sunt cauzate în mare parte de facturile la energie. O altă cauză este aceea că fermierii au tras linie după un an agricol dezastruos. Concluzia: profitul e zero, iar datoriile enorme.

Producătorii de carne spun că prețul unui kilogram de carne de porc se va majora chiar și cu 100% până la sărbătorile de iarnă. În acest moment, în supermarketurile din București prețul unui kilogram de ceafă, cotlet sau coaste de porc este între 19 și 29 de lei, însă ar putea să coste chiar și 60 de lei.

Petre Daea: Românii să mănânce mai mult peşte decât cormoranii. Trebuie să producem mai mult

Petre Daea pornește un nou război împotriva cormoranilor

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că va începe un nou proces de combatere a cormoranilor, întrucât aceștia ne împiedică să ne îndeplinim obiectivele de producție alimentară de pește.

„La această dată noi nu producem mai mult de 20.000 de tone de pește în țară, față de posibilitățile pe care le avem de a realiza peste 50.000 de tone de pește. Am citit un email al unei persoane pe care o respect. Mă întreba de ce sunt atât de înverșunat împotriva cormoranilor, pentru că nu mi-au luat peștele din frigider. Eu i-am zis: „da, dar mi l-au luat înainte de-al introduce în frigider, am frigiderul gol”, a declarat ministrul Agriculturii.

Coaliția de guvernare vrea să permită vânătoarea de cormorani tot anul. 20 de parlamentari au inițiat un proiect de lege în acest sens, care ar extinde perioada permisă din 2020 încoace, și anume 1 septembrie – 28 februarie.

Petre Daea a anunțat o măsură în acest sens încă din vară: „În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. De ce acest lucru? Pentru că măsuri de-acestea, de reglaj al ecosistemului, nu au fost tardive, măsurile acestea au fost lăsate la voia întâmplării (…). Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. (…) Da, trebuie să se acţioneze. Ca soluţie privind reducerea efectivului, este una singură. (…) Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută”, a spus atunci Daea.

Cormoranii sunt dușmani ai acvaculturii, așa că trebuie vânați. Acesta este un rezumat al propunerii adoptate de Parlamentul European, în contextul unui raport privind acvacultura durabilă tocmai aprobat la Strasbourg, luna trecută.

Sectorul acvaculturii este văzut ca o verigă fundamentală în garantarea securității alimentare și a aprovizionării cu pește și crustacee a europenilor. Uniunea Europeană este cel mai mare importator de pește din lume. Aproximativ 70% din alimentele acvatice consumate provin din țări non-UE, pentru un cost de aproximativ 21 de miliarde de euro.

Prin raportul prezentat de deputatul spaniol Clara Aguilera, deputații europeni solicită Comisiei să reducă ”decalajul de pește” dintre peștele consumat și produs, stabilind obiective de creștere pentru acvacultură și stimulând sectorul și pentru a crea noi locuri de muncă, în special în regiunile de coastă şi zonele rurale.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Nu există cauze obiective care să justifice creșterea prețurilor la alimente!”. Ce as are în mânecă „Nea Petrică”
În detrimentul acestui plan ambițios vor fi însă cormoranii, considerați responsabili pentru un impact economic negativ asupra acvaculturii.

Deja în 2008 Strasbourg asistase la creșterea rapidă a numărului acestor păsări pe teritoriul UE, a căror populație totală în ultimii 25 de ani crescuse de 20 de ori, ajungând la 1,8 milioane de exemplare.

Aceste cifre au transformat păsările dintr-o specie protejată într-o amenințare pentru stocurile de pești. Lacomi de anghilă, știucă și biban, cormoranii sunt capabili să se scufunde până la 3 metri adâncime și să mănânce un kilogram de pește în fiecare zi, potrivit Agrifood.

Aceștia sunt acum considerați adevărați ”dușmani” de către pescari, deoarece sunt responsabili pentru daune permanente atât aduse companiilor de acvacultură, cât și stocurilor de pește sălbatic.

Pentru a aborda acest lucru, raportul aprobat în plen la Strasbourg a propus includerea acestor păsări în Directiva Păsări sau în lista speciilor care pot fi vânate în conformitate cu legislația națională.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, 23 noiembrie 2024. Balanță află o veste importantă
Capital.ro
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ce se întâmplă cu concediile începând din 2025. Legea care clarifică toate situațiile
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni