Cum sunt păcăliţi românii la facturile la energie electrică. Chiar dacă guvernanţii susţin că au plafonat preţul la energie electrică, consumatorii vor plăti în continuare mai mult decît consumă, cel puţin până în lunna martie a anului 2023.
„Vom rămâne raportați la consumul mediu anual al anului 2021 care pentru consumatorul casnic nu poate să fie un an rău, pentru că a fost an de pandemie în care cea mai mare parte dintre români o bună parte din timp au stat acasă, deci au consumat energie. Dar pentru a putea face reglajele la nivelul consumului efectiv și ca oamenii să nu plătească mai multă energie și un preț mai mare decât ce au realizat, în luna februarie a anului următor se va face regularizarea pentru întreg anul și încadrarea în consumul efectiv realizat”, a declarat Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului.
Concret, până la sfârşitul anului 2022, facturile vor fi calculate raportat la anul 2021 şi până atunci rămân în picioare tarifele practicate de furnizori, care sunt şi de 10 ori mai mari. Abia în februarie 2023 se va face marea regularizare şi oamenii îşi vor lua înapoi banii plătiţi în plus, iar începând din martie 2023, românii vor plăti atât cât consumă.
Marian Neacşu a explicat şi de ce mai este nevoie să fie modificată OUG în Parlament şi Guvernul nu a venit de acum cu preţul de 1,3 lei pentru toţi românii care consumă peste 255 kWh pe lună: „Am evitat acest lucru din două considerente. Primul pentru că am vrut ca în această ordonanţă să reglementăm strict mecanismul de funcţionare al pieţei pentru anul următor sau pentru perioada de aplicabilitate a ordonanţei şi nu am vrut să complicăm. Al doilea aspect este că legea de adoptare a ordonanţei vom cuprinde toate categoriile de preţuri. În OUG 119 sunt reglementate compensările pentru toate categoriile de consumatori casnici şi necasnici. E foarte clar că acolo era locul pentru încă un preţ care să fie reglementat”.
Oficialul de la Guvern a precizat că facturile greşite din ultimele luni au apărut ca urmare a faptului că operatorii şi-au actualizat cu întârziere sistemele informatice. „Consumul anului 2022 îl vom şti începând cu luna februarie, martie a anului viitor, ori ordonanţa intră în vigoare de la 1 ianuarie, iar legea de adoptarea de ordonanţei sperăm să fie promulgată până în finalul acestui an”, a precizat Marian Neacşu.