Practic, vânzarea masivă a activelor FTX a dus la prăbușirea pieței criptomonedelor în doar câteva zile. Compania lui Bankman-Fried s-a bucurat de o creștere spectaculoasă, afacerea fiind estimată la 32 de miliarde de dolari.
Ulterior, Sam Bankman-Fried, care a devenit cel mai bogat om din lume cu vârsta sub 30 de ani, cu o avere estimată la 26,5 miliarde de dolari, a avut parte de un declin de-a dreptul dramatic. Și-a pierdut aproape toată averea (94% din ea) în doar o zi, odată cu prăbușirea FTX.
„Îmi pare foarte rău că am ajuns aici. Sper că se va găsi o cale de recuperare. Sperăm că asta (procedura de faliment – n.r.) poate aduce o anumită transparență, încredere și guvernanță. În cele din urmă, sper să fie mai bine pentru clienți. Nu trebuie să însemne neapărat sfârșitul pentru companii sau capacitatea lor de a oferi valoare și fonduri în principal clienților lor”, a anunțat el pe Twitter.
Mai există, totuși, o speranță pentru piața cripto, iar românii de la Crypto Data pot avea o contribuție uriașă în acest sens. Compania românească a făcut o ofertă pentru cumpărarea FTX, care are sediul în Bahamas. În ciuda prăbușirii parțiale a platformei FTX, clasată pe locul doi la nivel mondial dacă vorbim de cifra de afaceri, echipa Crypto Data e interesată de achiziție cu toate problemele existente fiindcă e de părere că prăbușirea sa va afecta foarte mult atât piața criptomonedelor, cât și tehnologia blockchain.
Un singur lucru stă în calea realizării acestui plan. Intenția românilor e condiționată de auditul tehnic, legal și financiar pe care încearcă să îl facă, în măsura în care board-ul de management al FTX va fi transparent. Crypto Data are pregătite asseturi de peste 950 de milioane de dolari pentru a susține business-ul fără a fi nevoiți să se bazeze pe investitori.
Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare cripto din lume, care e unul din foștii parteneri instituționali de la FTX, a dus la prăbușirea platformei. Chinezii au ieșit din afacere în 2021, primind în schimb tokenuri FTT (tokernurile celor la FTX) și BUSD în valoare de 2,1 miliarde de dolari.
Binance a decis recent să vândă criptomonedele FTT după ce au apărut informația că Sam Bankman-Fried a folosit miliarde de dolari din fondurile FTX pentru a acoperi necesități ale celeilalte firme, Alameda Research. A existat o serie de neînțelegeri între CEO-ul Binance, Changpeng Zhao, și Sam Bankman-Fried, ceea ce a dus la prăbușirea prețului FTT și a tuturor criptomonedelor.
Recent a apărut și informația că Binance a retras scrisoarea de intenție prin care iniţia achiziţia platformei de tranzacţionare FTX, după cum a declarat un purtător de cuvânt al Binance. „Am decis să nu dăm curs achiziţiei FTX.com, ca urmare a procesului de due diligence precum şi pe fondul informaţiilor apărute cu privire la o proastă gestionare a fondurilor clienţilor, corelate cu o presupusă anchetă a autorităţilor americane”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Compania Crypto Data e specializată în dezvoltarea de soluții software și hardware și de tehnologii de securitate informatică aplicate în diverse domenii. Cea mai nouă invenție a celor de la Crypto Data este aplicația de comunicații Wispr, versiunea românească a WhatsApp-ului care, potrivit CEO-ului Ovidiu Toma, ar putea ajunge la 6-7 milioane de utilizatori în toată lumea până la finalul anului. Scopul e ca până anul viitor numărul de utilizatori să se dubleze sau aproape să se tripleze. „Ținta noastră este să atingem 15-20 de milioane de utilizatori în aplicație anul viitor pe vremea asta. În felul acesta, Wispr poate deveni următorul unicorn romanesc și prima platformă de chat cu microplăți integrate. Sunt aplicații similare în Asia, însă, în Europa nu am identificare o astfel de soluție. Modelul de business este exact acela al Alibaba și WeChat”, a declarat Ovidiu Toma pentru Profit.ro.
Ovidiu Toma este CEO-ul Crypto Data și are 36 de ani. De profesie de inginer de telecomunicații. A absolvit un liceu de matematică-informatică, iar pe perioada studiilor a lucrat la construirea unor manuale digitale în cadrul unui incubator tehnologic. Ulterior și-a continuat studiile universitare în Elveția, dar a ales să revină în România.