UPDATE: Mesaj RO-Alert nu la speriat! Ursul cocoțat într-un copac din cimitirul din Azuga refuză să coboare de peste 10 ore, iar forțele de intervenție au decis să se retragă din zonă. La lăsarea serii forțele de intervenție s-au retras din zonă și speră că liniștea și întunericul să-l convingă pe urs să plece de bună voie din cimitir.
Conform datelor furnizate de oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă Prahova, mesajul Ro-Alert a fost emis după ce animalul a fost văzut într-un copac. Ursul a intrat în cimitirul din oraş, iar cei aflaţi în zonă au semnalat prezenţa sa.
Apariţia animalelor sălbatice în staţiunile de pe Valea Prahova a devenit un fenomen cu care mulţi dintre localnici spun că s-au obişnuit.
În aprilie anul trecut, în staţiunea Azuga, un localnic în vârstă de 39 de ani a murit, după ce a fost atacat de un urs.
Iarna își intră în drepturi. Ninge în mai multe zone ale țării. Drumarii intervin de dimineață cu utilaje de deszăpezire
Incidentul a avut loc în timp ce bărbatul făcea jogging în zona Limbăşelu din staţiune. Tatăl bărbatului a fost cel care a sunat autorităţile, când a constatat că fiul său nu a revenit acasă după sesiunea de alergare, trupul acestuia fiind găsit în urma căutărilor. Cadavrul prezenta semne de violenţă, cel mai probabil bărbatul fiind atacat de un urs.
Ministrul Mediului, despre prezenţa urşilor: La Sinaia nu s-au luat măsuri şi nici nu se doreşte, ei spun că ursul face parte din peisaj / Anul trecut au fost împuşcate 15 exemplare
Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat marţi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre prezenţa urşilor, că la Sinaia nu s-au luat măsuri şi nici nu se doreşte, pentru că ei spun că ursul face parte din peisaj. Ministerul a mai spus că anul trecut au fost împuşcate 15 exemplare şi a arătat că a pus în dezbatere publică un ordin prin care permit, în cazul în care un om este atacat, rănit şi ajunge în spital, ca acel exemplar de urs să fie eliminat imediat.
Ministrul Mediului a declarat că undeva la 5% din intervenţiile asupra urşilor se termină cu cu extragerea exemplarului periculos, adică cu împuşcarea, pe baza ordonanţei 81 care reglementează intervenţia imediată, iar 10% sau 15% sunt relocări de exemplare şi restul sunt alungări.
”Nu s-a confirmat acea isterie în jurul Ordonanţei, anul trecut, că va fi un măcel în pădure şi în localităţi. Urşii sunt periculoşi şi vin în comunităţi unde nu s-au luat măsuri. La Sinaia nu s-au luat măsuri şi nici nu se doreşte, pentru că ei spun că ursul face parte din peisajul oraşului. La Băile Tuşnad, de fiecare dată a fost relocat sau extras, în afara localităţii, pentru că se întorcea. Au fost făcute multe relocări chiar şi pentru mame cu pui”, a afrimat ministrul.
Ministerul Mediului propune eliminarea imediată a urşilor care atacă oamenii
Întrebat câţi urşi au fost împuşcaţi anul trecut, Tanczos Barna a spus că au fost undeva la 300 de intervenţii şi 5% înseamnă 15 urşi. ”În paralel, avem o cotă de prevenţie de extragere a 140 de exemplare, acolo unde numărul de urşi este extrem de mare şi sunt atacuri la oameni şi la animale, acolo trebuie să acţionăm preventiv, pentru că exemplarele acelea s-au obişnuit cu prezenţa omului şi să mănânce din coteţ şi trebuie eliminate păentru că se vor reîntoarce într-o altă localitate şi vor ataca oameni”, a arătat ministrul.
Tanczos Barna a precizat că a pus în dezbatere publică un ordin prin care permit, în cazul în care un om este atacat, rănit şi ajunge în spital ca acel exemplar de urs să fie eliminat imediat, pentru că odată ce a atacat un om se poate întâmpla şi a doua oară.