La sfârşitul lunii februarie, Consiliile Judeţene şi primăriile au primit o circulară semnată de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, prin care li se cere să „ia toate măsurile care se impun pentru alocare cu prioritate a sumelor pentru achitarea arieratelor”.
În document, se precizează că doar după plata acestor arierate se vor aloca sume şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.
„Voinea nu ne poate da nouă ordine, doar nu poate comanda un ministru numit unor aleşi. Nu se poate să ordone nimeni de la Bucureşti, că nu mai suntem pe vremea lui Ceauşescu, să ordone unul şi toţi să execute până jos. Eu nu ştiu cine sunt aceşti deştepţi din Ministerul de Finanţe, care nu ştiu cu ce se mănâncă economia reală de piaţă„, a reacţionat preşedintele interimar al UNCJR, Nicuşor Constantinescu.
Mai mulţi şefi de Consilii Judeţene şi primari PSD i s-au plâns premierului Ponta la şedinţa de luni a conducerii social-democraţilor că, dacă vor plăti toate arieratele, nu vor mai putea susţine alte proiecte locale. Mai mult, ei susţin că datoriile au fost acumulate în timpul guvernării PDL, iar ei le-au moştenit ca şefi de Consilii Judeţene.
„Domnul Voinea nu este preşedintele preşedinţilor de Consiliu Judeţean şi nici al primarilor. Dumnealui îi fac sugestia să reducă fiscalitatea în România să intre mai mulţi bani la buget pentru a plăti arieratele. Domnii Voinea, Chiţoiu sunt în echipa USL şi dacă nu înţeleg că orizontul de aşteptare este uriaş, cine nu este în stare să facă ce a promis să plece. Nu eşti în stare să dai gol, iei gol şi pleci înfrânt. Asta e viaţa. Nu le cerem demisia, le cerem să revină la cotele defalcate dinaintea guvernării Boc. Dacă nu iau măsuri o să-i schimbăm, ce să facem?”, a spus însă Nicuşor Constabntinescu.
„Când m-au sunat colegii eu am rămas blocat, ce este cu circulara asta, este o adresă, o scrisoare de dragoste, o scrisoare pierdută a lui Caragiale, ce este cu ea? Ne roagă să plătim arierate, păi să ne dea cotele înapoi cum a cerut UNCJR. De acolo plătim arieratele„, a conchis Constantinescu.
Liviu Voinea a precizat că nivelul arieratelor a ajuns la finalul lunii ianuarie la 1,18 miliarde lei, în timp ce la sfârşitul lunii decembrie depăşea cu puţin 800 milioane lei.
„Înţeleg că sunt nemulţumiri, în special în rândul celor care sunt corecţi şi nu au făcut arierate. Nu vreau să polemizez cu nimeni. Problema arieratelor este veche, iar Guvernul a decis să o rezolve. Este un proces coordonat de Liviu Dragnea, împreună cu Ministerul pentru Buget. Lucrurile stau aşa: acele autorităţi locale care au avut prevederi bugetare, dar nu şi resurse finaciare şi au făcut arierate, pe acelela le ajutăm să-şi plătească arieratele, au temei legal. Este firesc ca autorităţile locală să îşi achite datoriile. În schimb, pentru cei care au făcut datorii, făra prevederi bugetare, în cazul lor nu ne asumăm să îi ajutăm să plătească. Trebuie să punem ordine în lucruri şi apoi să investim bani în proiecte noi. Noi doar aplicăm lege”, a declarat Voinea la România TV.