COD RUTIER 2022. Dai flash-uri în trafic? Este LEGAL în doar două situaţii. Amendă de 1000 de lei pentru cine nu respectă

Mulți șoferi din Germania și România folosesc flash-uri în trafic fără să se gândească la consecințele legale. Cu toate acestea, conform reglementărilor, ele pot fi folosite legal doar în două situații. dacă vrei să fii Bunul samaritean, rişti amenzi usturătoare.
Filip Stan
19 nov. 2022, 12:00
COD RUTIER 2022. Dai flash-uri în trafic? Este LEGAL în doar două situaţii. Amendă de 1000 de lei pentru cine nu respectă

COD RUTIER 2022. În traficul rutier modern, gafele și erorile de trafic sunt la ordinea zilei. De exemplu, mulți șoferi se comportă greșit la săgeata verde de la semafor. Dar există multe alte cazuri care subliniază ignoranța multor șoferi. Printre care lumina intermitentă a fazei lungi care este folosită în multe cazuri – dar utilizarea sa este permisă doar în două.

Flash-uri în trafic, când sunt folosite legal
Majoritatea șoferilor folosesc flash-urile pentru a-i avertiza pe alții cu privire la controalele rutiere din apropiere sau pentru a-i da prioritate unei alte mașini. Cu toate acestea, conform secțiunii 16 din Legea privind circulația rutieră (StVO), acest lucru este permis numai în următoarele două cazuri:

  • În caz de urgență, pentru a-i avertiza pe alții despre pericol
    La depășiri în afara zonelor construite.

 

Aprinderea intermitent „lung” pentru a alerta vehiculul din fața dumneavoastră că depășiți este o activitate destul de rar folosită pe șosea. „În afara intravilanului, depășirea poate fi anunțată cu semnale acustice sau luminoase scurte”. Teoretic, ar trebui să claxonați și – dar în realitate acest lucru ar putea să deruteze unii șoferi. Conform legii, trebuie să vă asigurați că șoferii care se apropie din sens opus nu sunt orbiți atunci când folosiţi lumina intermitentă cu faza lungă.

COD RUTIER 2022. Abaterile care aduc cele mai dure amenzi. Ce spun şoferii de flash-uri, viteze legală şi camerele radar

Aveți grijă când îl utilizați pe autostradă. Potrivit ADAC, puteţi folosi flas-urile şi pe autostradă dacă șoferul unui vehicul care circulă pe banda din stânga nu înţelege că intenționați să depășiți, chiar dacă indicați spre stânga. Dar mare atenţie: dacă exagerezi cu flas-urile şi, de asemenea, stai aprope de maşina din faţă pe o perioadă mai lungă de timp, s-ar putea să fii vinovat de constrângere. Prin urmare, păstrați întotdeauna distanța de siguranță corectă (jumătate din viteza cu care rulaţi) și aprindeți luminile doar pentru scurt timp.

COD RUTIER 2022. Ce se întâmplă dacă maşina din spate îţi dă flash-uri. Greşeala care îţi aduce o amendă de 1000 de lei

COD RUTIER 2022. România și-a menținut ultimul loc în topul european al siguranței rutiere, astfel că de la 1 ianuarie 2022 au intrat în vigoare noi sancţiuni. Şoferii care dau flashuri sau frânează brusc riscă amenzi de peste 1000 de lei şi suspendarea permisului, dar acest lucru nu opreşte tarele şoferilor români.

Şoferii agresivi ar putea fi disciplinaţi prin lege şi mai dur. Un nou proiect de modificare a Codului Rutier, care intră din nou în dezbatrea parlamentară în această toamnă, propune sancţiuni mult mai dure pentru teribilişti şi inconştienţi. Astfel, cei care intră pe contrasens pe autostradă vor rămâne pietoni pentru patru luni, iar cei care dau flashuri vor trebui să plătească 3.000 de lei amendă.

COD RUTIER 2022. „În ultima vreme s-a putut observa că românii au anumite dificultăți în a circula pe astfel de drumuri de mare viteză. Unii sunt grăbiți și încearcă să treacă de cei din față, fie cu presiuni sau semnale luminoase. Cum ar trebui să răspundem la flash-urile șoferilor agresivi?

În primul rând, pe autostradă se circulă pe prima bandă, cea de a doua fiind folosită pentru depășiri. Legat de flash-uri, a fost introdusă o prevedere care sancționează astfel de comportamente. În caz că facem o depășire, iar un alt șofer ne presează cu flash-uri, ar trebui să ne păstrăm calmul. Nu ar trebui să bruscăm comenzile mașinii, să ne continuăm depășirea, după care revenim pe prima bandă. Nu trebuie să dăm atenție celui din spatele nostru, deoarece atenția noastră trebuie să se concentreze asupra mașinii din fața noastră, pentru a evita orice pericol.

Principala cauză a accidentelor este nepăstrarea distanței față de mașina din față”, a transmis Poliţia Română pentru Promotor.

COD RUTIER 2022. Cum vor funcţiona radarele fixe în România. Va fi amendat şoferul sau proprietarul?

Şofatul „la mica înţelegere”, desfiinţat în instanţă. „Flashurile nu au o semnificaţie clară”. Capcana pentru şoferi de acum câţiva ani
Un şofer care a rămas fără permis din cauza unui neacordări de prioritate a contestat procesul verbal de contravenţie. Acesta a spus că „cele consemnate în cuprinsul procesului-verbal nu corespund realităţii, întrucât la momentul traversării intersecţiei a obsevat că se apropie un autoturism, iar acesta a făcut semn flash cu farurile, însemnând că poate trece prin mica înţelegere”. Şoferul a considerat astfel că „are acceptul de trecere şi-a continuat deplasarea, iar autoturismul în cauză i-a apărut brusc în faţă”.

„Cu privire la susţinerile petentului referitoare la flash-urile autoturismului condus de intervenientă, instanţa reţine că aceste sunt neîntemeiate neputând fi dovedite în cauză. În plus, instanţa reţine că nu se poate afirma că efectuarea unor semnale luminoase scurte, de tip flash, ar avea o semnificaţie clară, prestabilită, această manevră urmând a fi interpretată în funcţie de situaţia concretă în care se află conducătorii auto. Astfel, un conducător auto poate efectua flash-uri luminoase pentru a avertiza alt conducător auto că acesta are obligaţia de a-i acorda prioritate, nu neapărat că îi acordă prioritate sau pentru a-l avertiza că urmează o zonă supravegheată prin radar”, se mai arată în sentinţa Judecătoriei Brăila, care nu este definitivă, conform Adevărul.

COD RUTIER 2022. Veşti proaste pentru şoferi, amenzile pentru lipsa rovinietei se măresc din 20 august

Titi Aur, specialist în conducere defensivă, fost pilot de raliuri, a vorbit despre acest caz. „E o discuţie foarte lungă. Legal, nu are dreptate. Nu avea prioritate, la revedere, nu are ce face. Nu poate demonstra că i s-au făcut flashuri, dar şi dacă ar fi putut demonstra, era greu de dovedit că ăsta era motivul pentru care se făceau. Nu se poate contesta asta. Acum nişte ani, însă, erau nişte şmecheri cu maşini destul de stricate, lovite peste tot, care veneau în intersecţii unde aveau prioritate şi tu nu, îţi făceau semn să treci, şi când treceai intrau uşor şi te loveau. După care ameninţau că se duc la poliţie, te lasă fără permis pentru neacordare de prioritate şi mai trebuia să le faci şi maşina. Şi cereau astfel nişte sume de bani, mult mai mari decât costul reparaţiilor, pe motiv că dacă se duce la poliţie te lasă fără carnet. Ei făceau asta intenţionat şi aveau locuri favorite. Te lăsau să ieşi din benzinării, de pe străduţe secundare, etc”, a precizat Titi Aur pentru DC NEWS. 

COD RUTIER 2022: Greşeala banală care îţi poate aduce o amendă de 700 de lei la un control de rutină

Iată ce amenzi și sancțiuni pot primi șoferii care nu respectă regulile de circulație: “Un șofer care folosește în mod abuziv claxonul sau flash-urile pentru a elibera calea de rulare, frânarea bruscă cu scopul de a-l incomoda sau intimida pe șoferul din spate vor fi sancționate. Până în prezent, sancțiunile contravenționale erau aplicate pentru cauze generatoare ale accidentelor rutiere, dar acum trebuie să incriminăm și acest comportament abuziv pentru că șoferii pot conduce preventiv. Sancțiunea pentru acest comportament agresiv este prevăzută cu o amendă între 580 lei și 725 lei, iar permisul de conducere va fi reținut pentru o perioadă de 30 zile, dar dacă acel comportament agresiv are ca urmare și un accident în care s-au produs pagube materiale, sancțiunea contravențională crește până la 1 160 lei, iar permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 60 de zile

COD RUTIER. 10 semne pe care şi le fac şoferii în trafic. Ce însemană flash-urile din spate, claxonul scurt sau frâna bruscă

COD RUTIER. Pentru a evita amenzile de la Poliția Rutieră, şoferii din România au dezvoltat un fel de avertizare ce foloseşte semnalale luminoase ale maşinii, cunoscute ca și flash-uri. De cele mai multe ori, șoferii care văd echipaje de poliție fie cu radar, fie fără radar, îi atenționează pe șoferii din sens opus cu flash-uri, aceștia din urmă știind ce urmează pe drum. De asemenea, șoferii mai apelează un fel de flash-uri, acestea fiind folosite pentru șoferul din față, mai ales când acesta este mai atent la telefon decât la semafor. Claxonul este cel mai uzitat instrument de la bord în jungla urbană a şoferilor, dar semnele sunt mult mai numeroase.

Vedem diverse situatii in trafic si vedem un limbaj non-verbal al soferilor pe care se intampla sa nu-l descifram mereu. Iata 10 semne specifice soferilor si ce inseamna ele. Dar si cum sa te comporti in aceste cazuri.

Avarii in mers

In Romania si in alte cateva tari europeene, cel mai popular semn intre soferi este facut cu avariile. Si este un semn de multumire prin care alt sofer pe care l-ai lasat sa se bage sau l-ai lasat sa intre de pe o alta strada laturalnica iti spune „multumesc”. Din pacate, este printre putinele semne care reprezinta ceva pozitiv in traficul din Romania, deoarece restul sunt semne care se traduc fie prin injuraturi, fie prin diverse agresiuni.

Flash in intersectie

Un alt semn al soferilor care este pozitiv e cel in care primesti flash-uri in intersectie. De obicei, aceste flash-uri inseamna ca acea masina te lasa sa te bagi. Adica ti se „spune” ca poti sa te pui in miscare, ca poti schimba banda sau ca poti sa intri in fata masinii care da flash-uri. La acest gest se raspunde cu avariile mentionate mai sus. Iar ca raspuns, initiatorul acestui gest de politete intre participanti la trafic mai poate sa-ti dea un flash scurt care inseamna „cu placere”.

COD RUTIER 2022. Ce se întâmplă dacă maşina din spate îţi dă flash-uri. Greşeala care îţi aduce o amendă de 1000 de lei

Frana brusca in fata ta

Poate cel mai agresiv si nedorit semn din partea unui alt sofer este sa-ti puna frana brusca, aparent fara motiv, in fata ta, fortandu-te sa franezi si tu. Frana brusca se pune exclusiv de soferii frustrati pe care i-ai necajit mai devreme in trafic. Prin necajit a se intelege nu le-ai dat prioritate desi nu aveau, nu i-ai lasat sa intre in coloana, nu i-ai lasat sa schimbe banda sau sa intoarca peste linia continua. Cine simte nevoia sa isi manifeste frustrarea punand frana brusca in fata altei masini are probleme serioase. De aceea, nu strica sa pastrezi mereu distanta sau sa schimbi rapid banda daca vezi vreun sofer agresiv care iti taie fata.

COD RUTIER. Frana repetata

Frana repetata in fata ta, adica atunci cand vezi masina din fata ca aprinde rapid stopurile de frana, semn ca soferul o apasa des, inseamna o urgenta sau o atentionare. De obicei asta se intampla cand inaintea coloanei apare un obstacol neanuntat. Fie accident, fie copac cazut, fie o masina oprita si asa mai departe. Un sofer cu experienta va frana asa ca sa ii sesizeze masinii din spate sa incetineasca, mai ales la viteze mai mari. Daca doar ar pune frana brusc, soferul din spate poate nu o sesizeaza la timp si produce un accident. Nu degeaba, masinile moderne au acum un sistem care activeaza automat si avariile sa clipeasca la franare violenta.

COD RUTIER 2022. Noul semn rutier care îi va încurca pe şoferii din Bucureşti. Se dau amenzi uriaşe celor care nu respectă noile reguli

Flash din spate

Un semn negativ cunoscut de toata lumea este intalnit mai ales pe autostrazi. Cand tu incerci sa faci depasirea unui TIR si din spate vine o masina de lux cu flash-uri care clipesc ca blitz-urile de paparazzi. Inseamna ca un frustrat cu bani dar fara creier are impresia ca toata soseaua ii apartine si ca doar el are voie sa circule pe a doua banda. Si mai inseamna ca acesti oameni fara rabdare, care nu sunt capabili sa anticipeze miscarea altor soferi din fata si sa reduca viteza la timp, sunt doar la un pas de un accident grav. Acesti indivizi trebuie evitati.

Trei flash-uri catre politie

Surse din minister ne-au spus ca anumite automobile ce apartin unor structuri de informatii si operatiuni speciale, dotate cu numere de inmatriculare obisnuite, au un cod efectuat prin flash-uri cu Politia Rutiera. Adica daca o asemenea masina este in misiune si depaseste viteza legala, ca sa nu fie trasa pe dreapta, soferul face trei flash-uri si agentul de circulatie o lasa sa treaca. Sau era semnul cu 4 flash-uri? Oricum, nu va recomandam sa incercati asa ceva daca nu stiti codul exact.

Punerea in paralel

Ai mers vreodata in legea ta si te-ai trezit brusc urmarit de o masina care s-a pus in paralel cu tine? Acest gest poate fi interpretat si ca unul pasnic, dar si ca unul agresiv. Poate sa insemne si ca este o cunostinta care vrea sa-ti faca o surpriza, dar si ca este un alt sofer agresiv suparat pe viata, cu geamul lasat, care vrea sa te scuipe si sa fuga. Sau mai poate insemna si o provocare la o mica liniuta ca in Fast&Furious.

Cod rutier

Claxon scurt

Nu ai cum sa circuli prin Bucuresti fara a claxona. Si aici nu ne referim la claxoane aberante pentru a agata femei, claxoane aiurea ca sa grabesti pietonii sau ca sa pui tramvaiul in miscare. Claxoanele scurte sunt, de obicei, mici semne care transmit o neregula. Fie ca e vorba de un sofer ocupat sa vorbeasca la telefon si care uita sa dea semnal si se baga in fata ta, fie ca e unul care iese din parcare cu spatele, o masina care intra de pe o strada secundara si pare sa nu se mai opreasca, claxonul scurt are ca scop „trezirea” si atentionarea altui sofer. Sau, din pacate, arata si frustrarea de obicei a taximetristilor la semafor care simt nevoia sa claxoneze imediat cum se pune verde.

Claxon lung

Un claxon lung inseamna fara doar si poate pierderea rabdarii. Si tine loc de injuratura de neamuri, vii sau moarte. Claxonul lung apare atunci cand alti soferi blocheaza intersectia, tu ai verde dar nu ai unde sa te duci. Claxonul lung apare atunci cand boul din fata ta uita ca este in masina si o lasa sa curga in spate, cu muzica la maxim, riscand sa te loveasca. Sau atunci cand ajungi seara acasa si locul tau platit este ocupat de o masina necunoscuta. In orice caz, atunci cand claxonezi lung o faci oarecum pe buna dreptate, dar dand dovada de nervi si frustrare, semn ca ai nevoie de o vacanta.

Flash din contrasens

Un alt semn pozitiv in trafic este atunci cand vezi la masinile de pe contrasens ca dau flash-uri. In afara de tarile din est, soferii din alte zone habar nu au ce inseamna acest mesaj nescris. Dar la noi stie toata lumea. Inseamna ca undeva, mai in fata, este Politia Rutiera. Flash-uri din contrasens sunt, de fapt, o alarma ca sa reduci viteza daca nu vrei sa te ia radarul. Si, oricat de nedorite sunt de catre politisti, deoarece numarul celor care cad in plasa scade simtitor, aceste flash-uri salveaza vieti intr-o lume ideala. Deoarece, intr-o lume ideala, radarul e amplasat in zone si curbe periculoase in care au murit oameni. Si daca cineva ne da flash-uri, reducem viteza si evitam un posibil accident. Deoarece nu e ca si cum radarul ne-ar fi redus sansele la zero.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp de iarnă
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat seismul
Cancan.ro
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Fibrom uterin extirpat prin incizie de 2 cm, operație realizată cu succes la Cluj
MediaFlux
PAPARAZZI. Ce face SORIN BROTNEI după ce a CÂȘTIGAT ASIA EXPRESS! IMAGINI de....
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?