EXCLUSIV Marcel Ciolacu, despre procentul cu care se vor mări pensiile: „Eu am socotelile mele, aştept să le vad şi pe ale domnilor Ciucă şi Hunor, iar apoi discutăm şi stabilim aceste praguri”

Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor a fost marţi invitatul lui Victor Ciutacu, într-o ediţie specială a emisiunii Punctul Culminant, de la România TV, dialogul axându-se pe cele două mari probleme cu care se confruntă ţara noastră, respectiv inflaţia galopantă şi creşterea necontrolată a preţului energiei.
Filip Stan
15 nov. 2022, 19:22
EXCLUSIV Marcel Ciolacu, despre procentul cu care se vor mări pensiile:

Marcel Ciolacu a început prin a comenta ştirea de ultimă oră conform căreia două rachete ruseşti au căzut marţi seară în Polonia, stat membru NATO, iar preşedintele şi premierul au convocat o şedinţă de urgenţă.

„Pana in acest moment nu am informatii suplimentare. Este foarte grav, este atacat un stat membru NATO, deci banuiesc ca vor fi niste decizii in aceasta noapte. Presupun ca sunt indreptatiti sa ceara activarea articolul 5. Cred ca acum se desfasoara aceasta ancheta. Dupa cum bine stiti, presedintele Camerei Deputatilor nu face parte din CSAT. Presupun ca voi primi informatii suplimentare de la domnul premier, nu de la Cotroceni.

Deciziile le luam cu domnul Ciuca si domnul Hunor. Domnul Iohannis nu are atributii constitutionale in ce priveste relatia cu PSD, nu avem un parteneriat.”, a spus Marcel Ciolacu, în dialog cu Victor Ciutacu.

Ciolacu despre rectificarea bugetară: „Conform atributiilor legale si constitutionale, rectificarea o face Guvernul. Linia rosie impusa de PSD a fost in zona reglementarii energiei electrice. Ministrul Finantelor are intalniri cu fiecare ministru in parte, dar principiile le-am vorbit inca de acum cateva zile cu domnii Ciuca si Hunor.

In principal, toate sumele am vrut sa le directionam catre investitii, facand economie din zona de servicii.

Avem a doua rectificare, care este tot pozitiva, deci am avut mai multe venituri decat cheltuieli. Sub nicio forma nu trebuie sa depasim deficitul de 6,2% si 5,7% stabilit de fostul guvern PNL cu Comisia Europeana.”, a mai adăugat acesta.

Marcel Ciolacu dezvăluie dacă a cerut demiterea lui Virgil Popescu: „Eu nu am atributii. Eu am o relatie corecta cu domnul premier si mi se pare corect, ne-am asumat amandoi aceasta coalitie si eu cred ca in acest moment, cu intregul context, este solutia cea mai buna. Nu eu fac evaluarea ministrilor, ci domnul prim-ministru. Eu la Camera Deputatilor avem atributul constitutional de a numi sau schimba guverne. Fiecare trebuie sa-si vada de atributii. Daca domnul Cuca nu a venit pana acum cu o solicitare de schimbare… Eu categoric va voi raspunde in luna mai, cand voi prelua functia de premier. Atunci voi avea atributul constitutional.

Daca PNL isi asuma guvernarea cu Virgil Popescu, nu am ce sa fac. Eu nu o sa ma intorc la o guvernare cum a fost PNL-USR.”

Rotaţia premierilor în luna mai: „PSD nu a intrat la guvernare pe usa din dos, a castigat alegerile. Am vazut la ce dezastru s-a ajuns in 8 luni cu acea guvernare. Sunt ferm convins ca, daca domnul Iohannis va desemna pe altcineva decat decide PSD, ne intoarcem la vointa poporului.

Aici vorbim de cel mai mare partid din Romania, PSD, care a salvat aceasta guvernare. Eu zic ca se vad diferente majore in ce priveste actul de guvernare. Vreti sa vorbim despre ce a zis guvernatorul BNR, care a spus ca a fost un dezastru liberalizarea pietei de energie?”

Despre ordonanţa pe energie: „In acest moment avem un pret foarte clar, 0,68, apoi 0,8, 1 leu la IMM-uri, iar peste 300 kW se plateste pretul intreg. De la 1 ianuarie va intra in vigoare o noua OUG. Tariful va fi de maxim 1,3 lei pe kW, indiferent de consum. Sunt in jur de 8,7 milioane de consumatori, 8 milioane se incadrau sub 255 de kW. Ceilalti 700.000 aveau un tarif de 4,7 lei/kW. Asta a fost linia rosie a PSD. Regularizarea se va face in februarie.

Pentru ca un roman sa plateasca 0,68, statul roman vine cu o compensate de 1,1 lei.

Se ajunsese ca energia electrica sa fie mai scumpa decat in Germania, deci daca continuam in acest ritm, ajungeam in faliment. De la 1 ianuarie, maximum 1,3 lei pe kW. Acest pret scapat de sub control a dus la cresterea inflatiei.

La gaze nu sunt probleme, nici la marii consumatori, avem in stoc. Nu trebuia sa asteptam atata timp ca sa ne dam seama ca ingen7unchem populatia, daca nu venim macar pe o perioada cu o reglementare. Domnule, exista companii, traderi, care au castigat 200 de milioane de euro in sase luni. Existau traderi care operau in Romania siu nu puteau fi localizati. Asta a insemnat o liberalizare haotica, asa a spus si BNR.

Un trader a avut profit de 1,3 miliarde de lei. Profiturile uriase ale producatorilor sunt folosite pentru compensarea facturilor. De asta am schimbat tot, pentru ca era un tembelism. Aici e toata discutia. Nu cumva e o anomalie sa lasam sa se faca profit, il bagam in bugetul de stat, mutam in bugetul de la energie si tot asa. Pai suntem nebuni, sa tot plimbam banii dintr-un buzunar in altul?

Eu nu vorbesc de Virgil Popescu, ci ca intram intr-o normalitate si o sustenabilitate pe urmatorii doi ani. Si ma bucur ca am gasit in domnul premier Ciuca un partener cu care sa putem sa ajungem la aceste solutii.”

Despre cresterea pensiilor: „Pana acum m-am bazat foarte mult pe ministrii de Finante si al Muncii. Azi am vazut ca si domnul premier a spus ca i se pare normal ca anumite categorii sa primeasca si unele one of-uri. Am ajuns la concluzia ca se face o anvelopa de 15%. Vom veni cu un pachet social si unul economic, foarte clare. Si nu doar pe pensii, ci si marire salariului minim la 3.000 de lei. Dorim chiar sa plece toata lumea din Romania? E cazul sa invatam din greselile trecute. In Germania s-a marit salariul minim de la 2.500 la 3.000 de euro.

Primul lucru a fost sa inchidem energia. Am inchis rectificarea. Pe urma, in acest moment, construim bugetul. Am ajuns la anvelopa de 15%. De aici, o suma pe care o s-o convenim in coalitie va merge pe marirea punctului de pensie si o suma care va veni one of pentru cei cu venituri mici. Asta pentru a echilibra aceste decalaje, pana vine legea pensiilor.

In momentul asta eu am socotelile mele, astept sa le vad si pe ale domnilor Ciuca si Hunor, iar apoi discutam si stabilim aceste praguri.

Dupa declaratia premierului, este clar ca gandim la fel despre distributia acestor 15 miliarde. Nu este deocamdata luata o decizie finala. Noul buget va trece pana pe 17 decembrie. Trebuie sa fim predictibili, sustenabili si precauti.”

Marcel Ciolacu, LIVE la România TV, marţi, ora 21:00. Una dintre cele mai aprinse discuţii de pe scena politică din România a fost, în ultimele luni, legată de creşterea pensiilor şi de momentul şi cuantumul cu care acestea vor fi mărite, dar în ultima vreme se vorbeşte din ce în ce mai des şi despre o diferenţiere în funcţie de sumele încasate de fiecare pensionar. Marcel Ciolacu şi PSD susţin o creştere cu un procent mai mare pentru categoriile vulnerabile de pensionari.

Liderul PSD insistă ca pensiile să nu se majoreze cu acelaşi procent la 1 ianuarie 2022, dar este de acord cu o anvelopă de 15%, care să includă şi ajutoare sociale pentru cei cu venituri mici, în timp ce pensiile speicale să fie majorate doar parţial, cele care se bazează pe contributivitate.

”Sunt încă în România pensii de 1.500 – 1.800 de lei. Pentru acestea, va trebui o mărire procentuală mai mare” a mai anunțat Marcel Ciolacu.  ”La 1800 de lei, 15% reprezintă 270 de lei lei, i se mai opresc 20 de lei pe impozit, mai vin 250 de lei. La 20.000 de lei, vorbim de aproape 3.000 de lei, vine o mărire de 3.000 de lei, nu e corect” a explicat liderul PSD.

În ce priveşte preţul energiei, Marcel Ciolacu a declarat în urmă cu o săptămână că Guvernul va elabora o ordonanţă de urgenţă care să reglementeze aproximativ 80% din piaţă, menţionând că în prezent nu există niciun producător care să producă la un preţ mai mare de 1,3 lei pe kwh.

Citeşte şi: Autorităţile de la Bucureşti primesc un sprijin puternic din partea Ungariei: „România are toate argumentele în favoarea aderării la Schengen”

”După ce vom închide acest capitol, pe urmă putem trece la construcţia bugetului pe anul viitor. Şi nu numai, chiar şi rectificare. Vom avea această discuţie aplicată. Noi avem un draft lucrat în acest moment, l-am mai avut în discuţie cu primul ministru, cum este şi normal. Nu am avut plăcerea să discut şi cu domnul ministru al Energiei – poate secretarul general al Guvernului a avut această plăcere, eu nu, nici nu ţin în mod deosebit – şi sper ca astăzi să închidem.

Este vorba de o ordonanţă de urgenţă pe care urmează să o promoveze Guvernul cu modul de reglementare, aproximativ 80% din piaţă. Să existe un preţ maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preţ maximal. Rămân în continuare cele 0,68, 0,8, 1 la IMM-uri, industria alimentară şi în Parlament vom veni cu amendamente pe Legea 119 cu cele promise servicii de utilităţi publice, companii de apă, tramvaie, metrou”, a spus Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Anunț despre creșterea pensiilor și ajutoare sociale, de la Guvern. Nicolae Ciucă: „Trebuie să ne asigurăm de acest lucru”

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, pe care prea puțini români o bagă în seamă. A renăscut din propria cenușă cu ajutorul investițiilor și e peste Sinaia, Predeal sau Bușteni. E plină de străini și are cazări spectaculoase
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Alegeri prezidențiale în România: George Simion, favorit-surpriză în primul tur
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili