NASA a lansat, în sfârșit, racheta SLS cu capsula Orion, care nu are nici un astronaut la bord.
Cea mai puternică rachetă din lume, SLS, a decolat miercuri pentru prima dată din Florida, pentru o misiune care marchează marele debut al programului american de întoarcere pe Lună, Artemis, informează AFP.
Astfel, Artemis I începe un nou capitol în explorarea lunară umană. Mega-racheta misiunii Artemis 1 către Lună a decolat miercuri dimineața, după luni de așteptare.
Citiți și: NASA va încerca a doua oară sa trimită racheta Artemis spre lună
Nava spațială Orion a împărtășit prima vedere asupra Pământului la peste nouă ore de la lansare.
Pentru acest zbor de testare lansat la 50 de ani de la ultimul zbor al programului Apollo, capsula Orion, fără astronauţi la bord, nu va ateriza pe Lună, dar se va aventura până la 64.000 km în spatele acesteia, un record pentru o navă spaţială care poate transporta echipaj uman.
Scopul acestei misiuni Artemis 1, programată să dureze puţin peste 25 de zile, este de a verifica dacă această nouă rachetă este capabilă să transporte un echipaj pe Lună în următorii câţiva ani, conform Agerpres.
Directoarea de lansare a NASA Artemis, Charlie Blackwell-Thompson, a declarat la scurt timp după lansarea rachetei că este un „moment istoric.
„În numele tuturor bărbaţilor şi femeilor din marea noastră naţiune care au contribuit la realizarea proiectului pentru a face această zi posibilă, dar şi pentru generaţia Artemis, aceasta este pentru tine”.
Spectatorii au urmărit evenimentul istoric cu sufletul la gură și au aplaudat în timp ce racheta Artemis I a decolat de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Cape Canaveral, Florida, potrivit CNN.
Agenţia spaţială americană a întâmpinat anumite probleme tehnice.
Înainte de lansare, o nouă scurgere a apărut în timp ce NASA a alimentat, marţi, racheta lunară pentru o lansare la miezul nopţii, a treia încercare de a plasa o capsulă goală în jurul Lunii pentru prima dată în 50 de ani, a transmis The Associated Press.
La puţin timp de la decolare, Artemis 1 călătorea cu mai mult de 12.000 de mile pe oră
La cinci minute de la decolare, NASA a numit ascensiunea rachetei „cea mai puternică din lume” și a precizat că motoarele sunt în stare bună”.
NASA a publicat recent primele imagini realizate de camerele de la bordul capsulei Orion, în drumul acesteia spre Lună. În imagini se vede Pământul, de la o distanță de aproape 100.000 de kilometri.
As @NASA_Orion begins the #Artemis I mission to the Moon, the spacecraft captured these stunning views of our home planet. pic.twitter.com/Pzk3PDt7sd
— NASA Artemis (@NASAArtemis) November 16, 2022
We look back at the Earth from 58,000 miles away. Find out more about the cameras Orion uses to capture this flight https://t.co/jYXdwuHcPo pic.twitter.com/SM1coVvMuk
— Orion Spacecraft (@NASA_Orion) November 16, 2022