La câte zile de concediu de odihnă pe an au dreptul românii. Concediul de odihnă este un drept garantat de Codul Muncii (Legea 53 din 2003, cu modificările ulterioare) fiecărui angajat, în afara zilelor libere legale sau a celor pentru evenimente familiale deosebite, este plătit, se efectuează anual și are o durată de cel puțin 20 de zile. În schimb, persoanele care obţin venituri din activităţi independente nu beneficiază de concediu de odihnă!
De reținut este faptul că sărbătorile legale în care nu se lucrează și zilele libere plătite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în concediul de odihnă anual. De asemenea, nici zilele de recuperare sau de repaus pentru week-end-urile lucrate, de exemplu, nu se adaugă la durata concediului.
Angajaţii trebuie să mai ştie că dacă într-un an rămân zile de concediu de odihnă neefectuate, atunci acestea se reportează pentru anul următor, dar nu pot fi solicitate de către salariat decât în primele şase luni ale anului care urmează, mai prevede Codul Muncii, conform bestjobs.eu.
La stat, durata concediului de odihnă poate varia și în funcție de vechimea în muncă. Conform Hotărârii de Guvern nr. 250/1992, angajații din administrația publică au dreptul la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 21 sau 25 de zile lucrătoare, în raport cu vechimea lor în muncă (21 de zile pentru o vechime în muncă de până la 10 ani, 25 de zile pentru vechimea de peste 10 ani).
La privat, zilele de concediu în plus, în funcție de vechimea în muncă, pot fi negociate și trebuie să existe în contractul individual de muncă, numărul acestora fiind diferit de la o companie la alta, scrie bestjobs.eu. De regulă, aceste tipuri de recompense sunt incluse în pachetul de beneficii extrasalariale de care un angajat beneficiază în cadrul unei companii.