Rareş Bogdan a mai dezvăluit că, în şedinţa BPN al liberalilor, liderii partidului l-au mandatat pe Nicolae Ciucă să meargă în coaliţie cu propunerea unei creşteri procentuale a punctului de pensie, cu 15% şi nu a anvelopei, aşa cum doresc colegii din PSD, cel puţin în declaraţii publice.
”A fost o chestiune normală, în spiritul a ceea ce s-a afiimat de către preşedinte, premier, toţi comunicatorii, chestiuni legate de creşterea pensiilor. Noi cosiiderăm în continuare că rata inflaţiei trebuie acoperită de această creştere. Cei care au contribuit la ceea ce înseamnă sistemul de pensii fie că au 3.020, 2.100, sau 5.000 sau 7.000 de lei, este absolut normal să li se indexeze pensia, pentru că nu este constituţional altfel. Dacă noi decidem o creştere a pensiilor cu 15% atunci este firesc ca şi cei 90.000 de români care au pensia peste 5.000 de lei să aibă indexare la această pensie la fel cum e firesc ca şi cei între 4.000 şi 5.000 de lei pensie, respectiv 110.119 români să primească această indexare”, a spus Rareş Bogdan la Profit TV.
Eurodeputatul a precizat că ”avem un milion de cetăţeni care au pensii peste 2.000 de lei, între 2.000 şi 3.000 de lei, avem 306.000 de români care au pensii între 3.000 şi 4.000 de lei.
”Sunt absolut de acord ca cei care venituri din pensie de sub 2.000 de lei, care sunt în total nu mai puţin decât 3,2 milioane de pensionari, să primească un sprijin supimentar de tip one off. Altfel, situaţia se complică, pentru că dacă vorbim de anvelopă bugetară de 15%, această creşlere nu este de 15% ci de 12,9%. Dacă venim cu acele ajutoare pe parcursul anului viitor nu se dau din bugetul pensiilor ci din bugetul asigurărilor. Credem că în continuare că este absolut normal ca pensionarii României să primească pensia indexată, ia cei cu venituri sub 2.000 de lei să primească un sprijin suplimentar”, a arătat Bogdan, menţionând că anvelopa bugetară trebuie să fie de 16,8%, ca să ne încadrăm în 15% creştere procentuală a acestor pensii.
Rareş Bogdan a ţinut să precizeze că este absolut încrezător că vor avea o discuţie, luni, marti, în coalţie, civilizată, colegială, cu cifrele pe masa şi vor găsi o soluţie în aşa fel încât să nu dezavantajeze pe nimeni.
”Nu putem să dezavantajăm 1,5 milioane pensionari români doar pentru că au contribuit mai mult la bugetul de pensii şi au pensie de peste 2.000 de lei, nu este firesc să facem acest lucru şi nici constituţional”, a spus europarlamentarul.
Despre varianta vehiculată dintre PSD privind o majorare de 6,2% a punctului de pensie, pe care premierul ar fi prezentat-o liberalilor în şedinţa BPN; ca fiind deja agreată cu liderul PSD Marcel Ciolacu, Rareş Bogdan a infirmat această informaţie.
”Premierul nu a pus pe masa o astfel de variantă, este o variantă despre care a vorbit ministrul Finanţelor, domnul Câciu, premierul a fost exprem de constructiv, rational şi a venit să găsim o soluţie împreună, primind practic din partea PNL sprijinul pentru a intra în negocieri, în discuţii”, a declarat Rareş Bogdan.