Gabriela Firea a precizat că din 5 decembrie se pot depune deja cererile pentru acest program, care prevede trei proceduri pe an iar suma decontată este de 15.000 de lei, circa 3.000 de euro, în două tranşe.
”Din păcate, în ţara noastră unul din 5 cupluri suferă de infertilitate, sunt statistici îngrijorătoare. De asemenea, din păcate, din motive financiare nu toater cuplurile infertile au posibilitatea să urmeze un tratament adecvat. Acesta costă în jur de 3.000 de euro”, a spus Gabriela Firea, potrivit News.ro.
Ministrul Familiei a arătat că s-au gândit la extinderea programului care a fost implementat la nivelul Capitalei, în urma căruia s-au născut 560 de copii, la întreaga ţară, pentru că ”această coaliţie şi-a propus să fie alături de toate nevoile oamenilor, iar infertilitatea nu este un moft, este reală şi este declarată de medici specialişti”. Gabriela Firea a mai declarat că începând din 5 decembrie se pot depune deja cererile pentru acest program, online.
Evaluarea va fi una cât se poate de rapidă pentru ca aceste cupluri sau femeile singure să nu aştepte foarte mult”, a mai arătat ministrul Familiei. Firea a dat asigurări că acest program va avea finanţare şi anul viitor. ”Le asigur pe toate doamnele care ne privesc şi care au temeri că se vor sfârşi banii că nu se întâmplă acest lucru”, a spus ea.
Ministrul a explicat că vor fi acceptate trei proceduri pe an iar suma decontată este de 15.000 de lei, circa 3.000 de euro, în două tranşe, un voucher pentru tratament şi unul pentru procedură.
La ceremonie a participat şi premierul Nicolae Ciucă, care a declarat că este răspunderea Guvernului să vină cu soluţii astfel încât să putem să asigurăm condiţiile necesare pentru ca cuplurile tinere, persoanele singure să poată să aibă acces la aceste facilităţi pentru creşterea natalităţii. Premierul a mai spus că deja a început procesul de construcţie a 124 de creşe, pe întreg teritoriul ţării.
”În pachetul Sprijin pentru România am avut acest obiectiv şi iată că prin hotărârea iniţiată la nivelul Guvernului reuşim să trecem acel demers birocratic prin care reuşim asigurarea implementării acestei măsuri. Ştim cu toţii şi se discută mult în spaţiul public, despre această problemă deosebit de gravă a vremurilor actuale, legată de scăderea natalităţii. Este o problemă asumată la nivel guvernamental şi am asumat-o în sensul în care considerăm că este răspunderea noastră să venim cu soluţii astfel încât să putem să asigurăm condiţiile necesare pentru ca cuplurile tinere, persoanele singure să poată să aibă acces către aceste facilităţi prin care să asigurăm creşterea natalităţii”, a spus şeful Executivului.
Ciucă a precizat că ”este foarte clar că prin acest proiect cei care îşi doresc vor putea să beneficieze de sprijinul pentru intrarea în programele de asigurare a natalităţii in vitro”. ”Este o măsură pe care doamna ministru a susţinut-o şi noi am susţinut-o şi de aici încolo este o chestiune de timp şi coordonare pentru ca ea să se aplice efectiv şi de care să beneficieze toţi cei care aşteaptă de mult să fie reglementată această măsură”, a mai spus premierul. Nicolae Ciucă a menţionat că nu cum mult timp în urmă s-a luat decizia şi deja a început procesul de construcţie a creşelor.
”Sunt 124 de creşe care fac parte din programul de construcţie, pe întreg teritoriul ţării. Discutăm de asigurarea condiţiilor pentru educaţie timpurile pentru cuplurile tinere şi în felul acesta este un program prin care asigurăm construcţia a 150 de centre de zi, program în valoare de 150 de milioane de euro şi sunt celelalte măsuri pe care le-am asumat. Avem ceea ce ne trebuie, avem resursa financiară, am avut şi beneficiem de efectele măsurilor economice luate la nivelul Guvernului pentru ca bugetul de stat să poată să dispună de resursele financiare pentru a putea susţine astfel de proiecte”, a mai spus premierul Ciucă.