Imagini spectaculoase cu o turmă de zimbri, în România: „Ierarhia se respectă, mai ales la masă”

Un videoclip cu o turmă de zimbri surprins în Parcul Natural Vânători Neamț a fost publicat pe Facebook de Romsilva.
Alina Costache
23 nov. 2022, 13:08
Imagini spectaculoase cu o turmă de zimbri, în România: „Ierarhia se respectă, mai ales la masă”

Parcul Natural Vânători Neamț este unul dintre cele trei nuclee de zimbri aflate în grija Romsilva.

„Zimbru, zimbru, dar ierarhia în turmă se respectă, mai ales la masă. Zimbrilor aflați în libertate în Parcul Natural Vânători Neamț li se asigură hrană suplimentară, mai ales în sezonul rece, pentru a evita conflictele acestora cu comunitățile locale. Așa cum se poate observa în imaginile filmate de colegul nostru Lică Balmoj, cei care nu respectă ierarhia sunt imediat puși la punct de exemplarele mai puternice”, au menționat reprezentanții Romsilva în postare.

Un zimbru mascul poate ajunge până la 920 de kilograme, iar femelele între 320 și 640 de kilograme. Masculii sunt solitari, pe când femelele trăiesc în turme, atunci când sunt în libertate, alături de pui, până când ajung la maturitate.

Zimbrul a fost reintrodus în România în 1958, la aproximativ două secole de la dispariția acestuia, de către sivicultorii români, după ce au adus din Polonia doi zimbri, pe nume Podarec și Polonka, Cu timpul, s-au format mai multe nuclee de zimbri.

Parcul Natural Vânători Neamț este unul dintre cele 22de parcuri naționale și natural administrate de Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, situat în nordul județului Neamț. Are o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare.

Citește și: Zimbrul a reapărut în România după 200 de ani. Unde poate fi văzut

Reintroducerea lupilor în Munții Măcinului

Specialiștii au luat decizia de a reintroduce lupii în Parcul Național Munții Măcinului, însă parlamentarii nu sunt de acord cu asta, deoarece ar putea reprezenta un pericol pentru oameni.

„n Munții Măcinului, până pe vârful muntelui, știți că există un traseu turistic foarte populat, nu doar în weekend, ci și în cursul săptămânii. Vin foarte mulți turiști din Brăila, Galați și din țară, se organizează și competiții de bicicletă. Și introducerea lupilor nu știu dacă nu ar putea să reducă numărul de turiști. Sunt foarte mulți copii, mame singure cu copii, nu știu dacă lupul într-o zonă populată e binevenit… Nici în Delta Dunării nu știu dacă e…”, susține senatorul Costel Vicol, pentru Digi24.ro.

Potrivit senatorului, argumentul specialiștilor că prin aducerea lupilor se va controla populația șacalilor nu este unul susținut.

„Eu am fost în vara asta în toată Delta, și la Crișan, și la Caraorman, doar să văd șacalul. Am pierdut nopți întregi să văd șacalul. Și nu l-am văzut. Cu toate că guvernatorul sau primarul mi-au arătat diverse filmulețe cu șacali care mâncau un vițel care ieșea dintr-o vacă. Nu știu dacă era în România sau nu. Nu știu de unde era filmarea respectivă, însă eu am mers să văd personal șacalul ăla și cât de mult a stricat. Nu l-am văzut nici ziua, nici noaptea. Iar localnicii spun că, într-adevăr, ar fi niște urme de șacal, însă ei s-au protejat cu anumite cutiuțe, cutii și lumini care se aprind la senzorii de mișcare. Oamenii și-au protejat cumva gospodăriile. Iar animalele care sunt libere, ați văzut că în Deltă toate animalele sunt libere, că sunt vaci, oi, nu au unde să se ducă, zonele lor sunt delimitate de întinderi de apă. Nu prea au fost pierderi. S-a mai întâmplat să intre șacali în curți și să mănânce știu eu ce legume. Dar cam atât”, a adăugat Vicol.

Citește și: Șacalii au atacat și au făcut ravagii în satele de pe malul râului Mureș

Parlamentarii PNL susțin decizia specialiștilor de a reintroduce lupii în Munții Măcinului.

„Specialiștii au decis introducerea și monitorizarea strictă a unor exemplare de lup. Vor fi monitorizați cu niște coliere, colare, nu știu cum le spune, astfel încât să nu afecteze gospodăriile și animalele domestice. Dar zona este foarte vastă acolo și lupii vor găsi hrană din belșug fără să înceapă să atace și gospodăriile. Ideea a fost pentru ținerea în frâu a înmulțirii șacalilor, un animal extrem de dăunător în zona noastră. Face ravagii în zona Dobrogei”, susține George Șișcu.

Decizia de reintroducere a fost luată de membrii Consiliului științific al Parcului Național Munții Măcinului, în cadrul unei ședințe, dar și dublarea suprafețelor strict protejate, așa încât pe circa 75% din teritoriul parcului să fie interzise activitățile oamenilor.

„Se introduce o haită cu cinci, şase indivizi, din care obligatoriu o femelă alfa care va desemna masculul alfa. Va fi o monitorizare permanentă să vedem dacă spaţiul pe care-l asigură şi componenta faunistică de sub specia cheie, lupul, sunt suficiente. Pentru asta va trebui să aducem nu doar lupul, ci să fim atenţi şi la competitori, iar şacalul este competitorul principal. Dorinţa noastră nu e de a-l elimina, ci să-i fie inhibat instinctul de a se reproduce, astfel încât controlul să fie deţinut de lup”, a declarat Viorel Roșca, directorul general al Administrației PNMM.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Trei polițiști răniți grav într-un accident la Borșa, șoferul vinovat a fugit de la locul faptei
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?