USR îl acuză de plagiat pe ministrul Lucian Bode pentru a bloca intrarea României în Schengen

În urma noilor acuze aduse de jurnalista Emilia Şercan şi de USR, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj a anunţat joi că va relua analiza tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, după ce o evaluare iniţială efectuată de aceeaşi instituţie de învăţământ a ajuns la concluzia că lucrarea ar fi avut doar 2,95% conţinut neoriginal.
Filip Stan
24 nov. 2022, 14:22
USR îl acuză de plagiat pe ministrul Lucian Bode pentru a bloca intrarea României în Schengen

În Raportul de similitudine, realizat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj (UBB), se menționează că teza de doctorat a lui Lucian Bode are un coeficient de similitudine (1) de 18%, arată documentul de mai jos. Potrivit standardelor acceptate de universitate, acest coeficient trebuie să fie sub 30% pentru a respecta criteriile de integritate. Raportul de similitudine a fost mereu public și reprezintă un document elaborat de specialiștii din mediul academic, care au decis că teza ministrului respectă toate criteriile. Coeficientul de similitudine nu reprezintă plagiat, așa cum încearcă să insinueze diferite persoane doar pentru scopuri electorale.

Potrivit UBB, citat de PS News, coeficientul de similitudine 1 reprezintă „procentul din text cu toate frazele similare descoperite de sistem în alte documente”. Coeficientul verifică mai mult limbajul folosit într-o lucrare, pentru că două persoane pot avea câteva cuvinte similare într-un text, însă idei diferite. Plagiatul este o altă discuție, nu are nicio legătură cu coeficientul de similitudine, și este stabilit în urma unei analize a specialiștilor din domeniu, care verifică ideile, conceptele, ideologiile.

Emilia Șercan nu a făcut decât să verifice cuvintele din teza de doctorat, adică similitudinea, nu plagiatul. O similitudine de 18,5% nu înseamnă plagiat și nu afectează integritatea ministrului.

În urmă cu o lună, comisia de experți de la Universitatea Babeș-Bolyai a stabilit că teza de doctorat a lui Lucian Bode nu este un plagiat, după o verificare amănunțită. Emilia Șercan revine acum cu un articol, care nu are nicio valoare în mediul academic, și lansează acuzații pentru a discredita imaginea ministrului de interne, care în aceste zile negociază la nivel european intrarea României în spațiul Schengen. Momentul a fost ales special, pentru că în urmă cu mai bine de o lună, tot Emilia Șercan anunța că nu e interesată să se implice în disputele politice ale USR-ului, însă s-a răzgândit chiar când România trebuie să fie primită în spațiul de liberă circulație.

Citeşte şi: Cancelarul Austriei spulberă speranţele României la Schengen: „Vom susţine aderarea Croaţiei, dar vom fi critici faţă de eforturile Bulgariei şi României”

Referitor la grafice și ilustrații, acestea trebuie citate cu trimitere la sursa la care au fost verificate. Ar fi imposibil pentru oricine să știe sursa originală. Erorile de citare se corectează întotdeauna prin publicarea unei erate, iar acest instrument este folosit în mediul academic pentru a îndrepta public și transparent unele greșeli. Este absolut normal ca autorii unor lucrări de peste 200 de pagini să revină asupra textului cu o erată pentru a-și corecta greșelile.

Emilia Șercan a ajuns în situația de a-l acuza de plagiat pe Lucian Bode pentru simplul fapt că între lucrarea ministrului și alte texte de pe internet există similitudini. În plus, Șercan spune că ministrul ar fi „plagiat” din unele texte de pe internet care nu au nici măcar autor sau data la care au fost publicate. Un text fără autor, găsit pe internet, nu este o acuzație de plagiat, nu are absolut nicio valoare. Dacă acele texte de pe internet sunt de fapt plagiate cu idei furate din teza de doctorat a lui Lucian Bode? În articolul său, Emilia Șercan nu publică sursa textului consultat, link-ul direct, anul în care a fost publicat, formatul în care a fost publicat etc. Opiniile colorate politic ale unor persoane nu reprezintă verdicte, acuzații oficiale sau rapoarte ale mediului academic.

În acest caz, atacurile politice la adresa ministrului continuă pentru a discredita imaginea României într-un moment în care Guvernul depune tot efortul pentru a intra în spațiul Schengen.

Citeşte şi: Universitatea Babeş-Bolyai reia analiza tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, după ce o nouă anchetă susţine că aceasta ar fi plagiată în proporţie de 18,5%

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Aceasta este temperatura la care trebuie setat aerul condiționat vara. Puțini știu cât de important e
Capital.ro
Statul NU mai dă BANI. Decizia lovește în zeci de mii de români. Au anunțat vineri, 5 iulie
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în iulie 2024. Pe ce dată se fac plățile
DailyBusiness
BNR, anunțul momentului pentru românii cu credite! Ce se întâmplă cu dobânda de referință?
Adevarul
Cum a rămas România fără uriașele păduri seculare. Planul eșuat al lui Ceaușescu de reîmpădurire a țării
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Locul de basm supranumit 'Elveția României'. Se află la 406 km de București și puțini turiști au auzit de el
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Statul te obligă să declari. Noua regulă impusă din 1 iulie. Te oprește în trafic și te amendează
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
România asigură transport medical pentru un soldat ucrainean rănit grav
MediaFlux
Prințul William, DEZVĂLUIRI INCREDIBILE despre PRINȚESA DIANA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!