Deși avortul a fost dezincriminat în Franța printr-o lege din 1975, coaliția de stânga cere ca dreptul la avort să fie trecut în Constituție. Astfel, susținătorii acestei idei ar fi mult mai siguri că legea nu va suferi modificări prea ușor, potrivit France24.
Mathilde Panot, co-semnatară a inițiativei pro-avort susține că acțiunea are drept scop „protejarea și garantarea dreptului fundamental la întreruperea voluntară a sarcinii și la contracepție prin înscrierea în Constituție”.
Deși nu s-a pus până acum problema la „interzicerea contracepției”, Mathilde Panot susține că existe persoane care se opun utilizării prezervativului.
„Intenția noastră e clară. Vrem să nu lăsăm nicio șansă persoanelor care se opun dreptului la avort și la contracepție”, a mai declarat politicianul din Franța.
Eric Dupond-Moretti, ministrul Justiției, a anunțat că guvernul susține proiectul.
Scandalul cu privire la propaganda anti-avort/pro-avort a reînceput după ce Curtea Supremă din SUA a anunțat în iunie eliminarea dreptului constituțional federal la avort și astfel, a lăsat decizia la latitudinea statelor.
„Dreptul la avort pe care îl credeam dobândit timp de 50 de ani (n.r. – în SUA) nu a fost în realitate deloc dobândit”, a protestat ministrul Justiției.
Și în România au reînceput acțiuni pro/anti-avort. Activiștii „anti-avort” susțin că renunțarea la sarcină nu trebuie făcută în orice condiții, deci dacă starea de sănătate a femeii nu e pusă în pericol, plus alte argumente.
„Dacă ne pasă de generațiile viitoare, putem să oferim ceva foarte prețios: viața. Și putem încuraja generația viitoare să ofere și altora bucuria de a trăi pe această planetă și chiar noi putem oferi viață altora.
Conștiința acestei unități dintre generații este foarte importantă pentru trăirea armonioasă într-o societate”, a declarat Emilia Ciobanu, președinte al asociației Studenți pentru Viață din Iași, potrivit Basilica.