Se apropie sezonul de iarnă, iar din casa niciunei gospodine desăvârșite nu trebuie să lipsească varza murată. Mult a fost puțin a rămas până la Crăciun, așa că doamnele au pus deja varza la murat și se întrec în rețete care mai de care mai delicioase. Totuși trebuie să ținem cont de câteva aspecte pentru ca varza să țină cât mai mult.
În momentul în care punem varza la murat trebuie să ținem cont de câteva aspecte foarte importante. Tot mai des gospodinele se plâng că varza pusă la murat face floare. Ei bine, pentru ca acest lucrusă nu se întâmple ai nevoie de un singur ingredient utli și deloc scump. Este vorba de doar câteva tablete mărunțite de aspirină. Mai mult, un alt lucru de care este foarte important să ținem cont este ca butoiul să fie păstrat la cel mult 10 grade Celsius..
Varza se alege la mărimea potrivita butoiului, să fie tare, cu foi multe netede și să aibă cotoare subțiri. În butoiul meu încap 4 rânduri a cate 4 verze daca sunt alese bine. Se spală merele, gutuile, știuletele de porumb, mărarul, cimbrul și se curătă hreanul și se taie în bucăți potrivite. Varza se curăță de foile de deasupra și se scobește cotorul. În butoi întăi se potrivește furtunul pentru pritocit care trebuie să fie pe fundul butoiului cu un cap și celalalt cap se trage afara din butoi până la o palma de podea. Se pune primul strat de varză pe fundul butoiului. Daca rămân spatii mari intre ele se pot pune și sferturi sau jumătăți de varza, vor fi bune la varza caliță. Între verze se pun bucăți de gutuie, sferturi de măr, știuletele rupt în doua și bucăți de hrean. Se pun legăturile de marar și cimbru și se distribuie pe țoață suprafață. Se pune al doilea strat de varză și printre măr, gutuie, hrean. Și tot așa până se umple butoiul. Se rulează furtunul în butoi și se umple cu saramura caldă. Saramura se face 1 lingură de sare grunjoasă la litrul de apă caldă. Se lasă 2-3 ore să iasă aerul, se completează cu saramura, se pune capacul și se pune la locul lui, în dulapul de pe balcon la mine. (este pus pe un suport cu roti) După 3 zile, iar apoi din 3 în 3 zile, varza se pritocește (mai nou se sufla cu o țeavă, dar mie nu mi se pare același lucru). Se trage cu ajutorul furtunului saramura într-o oală mare (15 litri) de unde se retoară cu un ibric în butoi după ce o vântur în oala. Când considerați că am pritocit țoață cantitatea de saramura pusă, puțeți pune șipcile de lemn care vor tine varza în saramura, rulați furtunul în butoi, punețo capacul și la loc în dulap pentru următoarele 3 zile când se reia operațiunea. Se pritocește până se acrește complet, de odicei până de Crăciun. După acrire după ce se scoate varza se pune o greutate pe șipci pentru a tine varza în saramura.