Cât costă un avort în România în 2022. Fie că vrem sau nu să recunoaștem, în partea rurală sunt multe persoane care nu dețin noțiuni privind educația sexuală și din această cauză ajung să facă tot mai des întreruperi de sarcină.
Este foarte important de menționat că pentru a nu ajunge în această situație este foarte bine să avem un noțiuni de bază de educație sexuală și să cunoaștem metodele contraceptive, prin care e prevenită apariția unei sarcini. Avortul reprezintă pierderea sau întreruperea sarcinii. Atunci când vorbim de avort spontan ne referim la faptul că, din păcate, sarcina nu ajunge la final din motive medicale, iar acest lucru se produce în primul trimestru de sarcină. În cazul în care ne referim la un avort simplu, atunci înseamnă că, cu bună știință, alegem să întrerupem sarcina în evoluție.
Majoritatea spitalelor de stat refuzau să facă avorturi la cerere încă dinainte de începerea pandemiei, care a dus ulterior la sistarea lor aproape în totalitate. Un studiu făcut de Centrul Filia în 2019 arăta că, din cele 160 de spitale publice, care au dotări suficiente pentru întreruperi de sarcină, doar 40 răspundeau necondiționat acestei solicitări, în 36 de spitale nu se făceau avorturi în timpul sărbătorilor religioase, iar în alte 51 nu se făceau deloc.
La începutul pandemiei, un ordin militar emis de Ministerul Afacerilor Interne a scos avortul la cerere în afara procedurilor esențiale. La începutul stării de urgență, în spitalele private nu s-au mai făcut avorturi și multe femei au apelat la alte modalități când s-au confruntat cu această situație.
Pandemia, însă, a trecut și lucrurile au reînceput să își intre în normal. Avortul este perfect legal, însă dacă nu dispui de suficienți bani nu poți face acest lucru. Statul nu pare să micșoreze deloc prețurile privind întreruperile de sarcină, astfel că la spitalele publice costă între 150 și 1500 de lei, pe când în clinicile private ajunge între 700 și 6000 de lei.
Mai exact, în cazul în care dorim să facem o întrerupere de sarcină la Maternitatea Giulești va trebui să scoatem din buzunar 500 lei. La spitalul de stat Sfântul Pantelimon este același preț. În cazul în care optăm pentru o clinică privată precum Marie Stopes, o întrerupere de sarcină prin tratament medicamentos ajunge la 800 lei, iar întreruperea de sarcină prin aspirație cu antestezie generală și ecografie are prețul 1.100 de lei. La o altă clincă privată, mai exact la Prosana, prețul unui avort este tot de 1100 lei.
Mișcările anti-avort s-au extins în România. În Iași, Preotul Damaschin menționa că i-ar fi convins pe toți medicii de la Maternitatea Cuza-Vodă să nu mai facă avorturi.
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, explica subtil că BOR nu s-ar opune avortului, dar că acesta este considerat „o crimă” dacă nu poate fi justificat medical. Mai apoi, pentru a lua modelul americanilor, acesta insista că persoana umană, în orice stadiu de dezvoltare, este „dotată cu identitate și demnitate” și că „civilizația euro-atlantică este construită pe codul moral al Decalogului, nu pe noile ideologii”.
Până atunci însă, femeile fac întreruperi de sarcină frecvent, însă principala problemă a acestora o reprezintă partea financiară și asta pentru că multe dintre ele nu își permit să achite sumele menționate mai sus.
Citește și:Cristina Bălan, despre drama din viața ei: ,,Eram într-o depresie de nu mă mai mișcam din casă”