Custodele Coroanei, Margareta, şi Principele Radu vor petrece sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou la Săvârşin

Custodele Coroanei, Margareta, şi Principele Radu vor petrece sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou la Castelul Regal Săvârşin.
Alina Costache
29 nov. 2022, 12:20
Custodele Coroanei, Margareta, şi Principele Radu vor petrece sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou la Săvârşin

Custodele Coroanei, Margareta, şi Principele Radu vor petrece sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou la Săvârşin. Fundaţia Colecţia Regală va organiza în zilele premergătoare Ajunului evenimente publice în Satul Regal, la care sunt aşteptaţi români din toate colţurile ţării şi din Republica Moldova, informează, marţi, Familia Regală a României, într-o postare pe Facebook.

Familia Regală va oferi cadouri de Crăciun în localitatea Săvârşin familiilor nevoiaşe, oamenilor în vârstă şi copiilor.

Vor avea loc concerte de colinde şi, în ziua de 24 decembrie, vor fi primiţi dubaşii din Săvârşin, o tradiţie păstrată cu fidelitate generaţii de-a rândul.

La întâlnirea de la amiaza zilei de Ajun sunt aşteptaţi să participe primarul comunei, preotul paroh, locuitori ai Săvârşinului şi ai comunelor vecine.

Pe toată durata zilelor de sărbătoare, magazinul de suveniruri va fi deschis între orele 9,00 şi 18,00.

 

Castelul Săvârşin, cinci secole de istorie. Cum a ajuns în posesia Regelui Mihai I

Primul proprietar cert al Domeniului Săvârșin a fost baronul András de Forray, născut în anul 1718, probabil la Săvârșin. El a fost funcționar public în Monarhia Habsburgică și a ocupat pozițiile de consilier guvernamental și comisar adjunct de poliție.

Pe 9 iunie 1784, în timpul răscoalei țăranilor conduși de Petre Baciu, baronul a fost răpit și, ulterior, eliberat după negocieri cu autoritățile. Pe 9 noiembrie 1784, conacul a fost incendiat de răsculați. În mod sigur, incendiul nu a distrus integral clădirea, lucru dovedit de faptul că noul conac avea să fie construit doar două decenii mai târziu. La incendiu a dispărut însă întreaga arhivă a familiei, astfel încât multe dintre detaliile legate de proprietatea și despre viața familiei Forray nu vor fi niciodată cunoscute.

Fiul baronului, András de Forray junior, și soția sa Júlia Brunswick de Korompa sunt cei care au ridicat noua clădire a conacului de la Săvârșin. Varianta a doua a castelului a fost construită între anii 1805 și 1816. Tânărul cuplu a construit un edificiu în stil neo-clasic la Săvârșin, iar arhitectul de grădini Heinrich Nebbien a fost rugat să deseneze planurile parcului nou-ridicatei clădiri.

Dacă este adevărată mențiunea din unele surse istorice că Ludwig van Beethoven a venit la Săvârșin în anul 1807, atunci marele compozitor nu a putut fi decât musafirul baronului András junior și al soției lui, contesa Júlia.

Următorii proprietari ai castelului au fost fiica lui András de Forray junior, Júlia Forray de Nádasdy, și soțul ei, contele Lipót de Nádasdy.

Se spune că Franz Liszt a vizitat de mai multe ori domeniul și că a cântat la pianul din salonul mare al castelului. Dacă Liszt a vizitat Săvârșinul în timpul turneului său din 1846-1847, atunci este probabil că acest lucru s-a întâmplat între 7 și 17 noiembrie 1846, când marele muzician s-a aflat în Banat. La Săvârșin, gazdele lui Liszt nu puteau fi decât contesa Júlia de Brunswick de Forray, proprietara castelului, contele Yván de Forray, fiul ei, el însuși muzician, și contesa Júlia Forray de Nádasdy cu soțul ei, contele Lipót de Nádasdy.

În a doua ridicare topografică militară a Imperiului Austriac, realizată în anii 1836- 1852, Domeniul Săvârșin apare cu parcul mărit la 20 de hectare, cu exact conturul lui de astăzi.

Contele Ferenc Paula Jozsef Lipot Nádasdy, fiul lui Lipót și al Júliei, a fost următorul proprietar al castelului și parcului. El s-a căsătorit cu Ilona Zichy și a avut copii pe contesa Júlia Anna (1869-1939), pe contele Tamas (12 septembrie 1870 – 10 mai 1915), pe contesa Anna (1871-1872) și pe contesa Maria Irma. Deși a avut un urmaș pe linie masculină, pe contele Tamas, contele Ferenc a transmis proprietatea fiicei sale Maria Irma și soțului ei, Károly de Hunyady.

Varianta de astăzi a clădirii este rezultatul încă unei transformări, executată în anul 1905, când a fost adăugat un etaj pe capetele laterale ale castelului (la est și la vest). Aceste lucrări au fost făcute de Károly și Maria Irma.

După moartea soției sale, Maria Irma (în 1925), contele Károly Hunyady a fost unicul proprietar al domeniului, până în anul 1932.

În 1932, Antoniu Mocioni de Foeni, un respectat și influent personaj al Curții Regale, cumpără Domeniul Săvârșin (castelul, parcul, clădirile adiacente și pădurile). Domeniul de la Săvârșin a fost transformat în Societatea Anonimă „Corvin“, al cărei acționar majoritar era baronul Antoniu. Regele Mihai I cumpără proprietatea la 26 martie 1943 (coincidența face ca 26 martie să fie și ziua de naștere a primei fiice a regelui, Majestatea Sa Margareta, în anul 1949). Regele Mihai și mama sa, Regina Elena, vizitaseră castelul și proprietatea înainte de a deveni proprietari, ca musafiri ai familiei Mocioni, atât la Săvârșin, cât și la Bulci.

Sub directa supraveghere a Reginei-Mamă Elena, castelul este supus unor lucrări de reparații și modernizare în anii 1943-1945.

Din decembrie 1947 până la 1 iunie 2001, Familia Regală a fost absentă de la Castelul Săvârșin, care a fost confiscat de regimul comunist. În cei 54 de ani de confiscare, castelul a servit drept spital, școală și reședință de protocol.

În cele două decenii de la revenirea pe Domeniul Regal Săvârșin, sub directa conducere a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, castelul, parcul și clădirile de pe domeniu au fost reabilitate aproape în întregime.

„Primul lucru care îmi vine în minte când vorbesc despre Săvârșin este armonia castelului și a parcului. Proporții frumoase, culori extraordinare, o lumină caldă și plină, spațiu și tihnă. Armonia a fost completată – fără îndoială – de mâna bunicii mele, Regina-Mamă Elena, care a transformat edificiul într-un cămin plăcut, cald și elegant.

Pe urmă, există această amprentă istorică de neșters a întregului domeniu. Sute de ani din Evul Mediu și istoria modernă a Europei, într-un loc strâns legat de lumea puterii politice, economice și de efervescența culturală a celor cinci secole din urmă ale continentului.

Castelul și parcul de astăzi au, exact ca și în timpul vieții Regelui Mihai, un rol de catalizator, de punct vital în dezvoltarea comunității, de aceea am și făcut timp de atâția ani eforturi să refacem patrimoniul construit și patrimoniul natural”, spunea cutodele coroanei, Margareta.

Începând 10 mai 2021, Satul Regal și Parcul Regal au fost deschise vizitărilor în grupuri ghidate.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Ce a ajuns să facă Oana Zăvoranu. E foame mare de bani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul dentistei din Brăila! Aceasta ar fi fost ucisă de mafia basarabeană! Declarațiile făcute de rudele presupusului criminal
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Premiul Marcel Ciolacu despre deficitul bugetar și necesitatea investițiilor
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!