Teatre, biblioteci şi stadioane, închise în Ungaria din cauza inflaţiei şi a crizei energetice. Inflaţia şi criza energetică afectează mai ales provincia, iar Guvernul dă vina pe Uniunea Europeană.
De exemplu, în Szekesfehervar, oraş aflat la 60 de kilometri de Budapesta, clubul de fotbal, care evoluează în prima divizie, nu mai are acces la stadion. Construită în 2018, arena are o capacitate de 14.000 de locuri.
„Nu există tabu!”, a declarat primarul Andras Cser-Palkovics, un membru al Partidului Fidesz al lui Viktor Orban, pentru AFP, citat de news.ro. Nimeni dintre cei 100.000 de locuitori „nu se bucură de aceste măsuri”, care dau comunei un aspect de oraş mort, însă înţelege că „nu avem de ales”, a mai spus Andras Cser-Palkovics. „Fără susţinerea statului, mulţi nu vor putea să-şi plătească facturile. Însă nu ajută la nimic să aşteptăm un miracol. E mai bine să luăm noi situaţia în mână”, a mai spus Andras Cser-Palkovics.
„Evident, educaţia şi sănătatea sunt prioritare – este mai important să te duci la un medic decît să vezi un meci de fotbal”, spune Geza Deli, un localnic în vârstă de 72 de ani.
Ungaria se pregăteşte de o iarnă rea, iar premierul ungar, căruia îi plăcea să laude energia ieftină din ţara sa, se află sub presiune. Inflaţia în Ungaria este una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană (UE) – în octombrie, 21,6% pe un an -, recesiunea se profilează, iar Budapesta aşteaptă în continuare fonduri în valoare de 14 miliarde de euro, blocate din cauza unor îngrijorări europene cu privire la corupţie şi statul de drept.
Viktor Orban aruncă vina spre Bruxelles, iar mai multe sondaje arată că că un număr mare de persoane crede în versiunea Fidesz şi atacă UE.