PNL vrea să aducă românii la urne de mai puţine ori. În 2024 sunt programate patru tipuri de scrutin: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Primul lider politic care a vorbit public despre comasare a fost Florin Cîțu, în martie 2022, când încă era președintele PNL.
”Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu e bine. Așa că, probabil le vor comasa.
La un an de coaliție nu constat o creștere a USR sau AUR. Nu constat o scădere gravă a PSD și PNL. Înseamnă că că iluzia că un partid anti-sistem are șanse de evoluție rapidă e doar o iluzie. În acești 30 de ani au fost multe partide anti-sistem, dar majoritatea au dispărut. Asta înseamnă că există o stabilitate a acestui sistem politic. În ultimii zece ani s-a creat o stabilitate a principalelor partide, PSD și PNL. Orice nou partid anti-sistem nu are șanse să ajungă la putere”, a spus Valeriu Stoica, la Digi 24.
El a mai spus că o altă temere a sa era legată de ”fagocitarea PNL de către PSD”. ”Aveam temerea că alianța contra naturii va eroda ambele partide, dar nu s-a întâmplat. Credeam că PSD va fagocita PNL, dar nu s-a întâmplat. Ambele partide și-au păstrat forța din teritoriu”, a spus el.
Valeriu Stoica a mai spus că, în opinia sa, rotația PSD-PNL la șefia guvernului prevăzută pentru luna mai 2023 va avea loc, iar PSD va prelua postul de premier.
Românii pare că sunt în mare mulţumiţi de actuala coaliţie de guvernare, astfel că ultimul sondaj CURS dat publicităţii arată că PSD şi PNL sunt în continuare pe primele două locuri în topul preferinţelor populaţiei.
PSD – 34% (35% în septembrie, 37% în iulie, 35% în mai)
PNL – 24% (22% în septembrie, 24% în iulie, 23% în mai)
AUR – 12% (15% în septembrie, 12% în iulie, 10% în mai)
USR – 9% (8% în septembrie, 7% în iulie, 9% în mai)
UDMR – 5% (5% în septembrie, 5% în iulie, 5% în mai)
PMP – 4% (4% în septembrie, 4% în iulie, 6% în mai)
PU-SL – 4% (4% în septembrie, 4% în iulie, 4% în mai)
Alt partid – 8% (sub 2% fiecare> Forța Dreptei, REPER, SOS România, Pro România, PER, ApP)
De asemenea, pentru prima dată, sondajul conține și o întrebare referitoare la Spațiul Schengen, temă de mare interes în ultimele luni.
Potrivit cercetării sociologice, 13% dintre români sunt siguri că România va fi admisă în Spațiul Schengen, iar 45% sunt înclinați să fie optimiști în această privință. 24% dintre români cred că șansele sunt mai degrabă mici pentru ca România să fie admisă în Schengen, iar 11% sunt convinși că acest lucru nu se va întâmpla.