„Carisbrooke Shipping anunţă că cei trei ofiţeri care au fost răpiţi în februarie de la bordul navei de către persoane înarmate, la o distanţă de 80 de mile (aproximativ 150 de kilometri) în largul coastelor de sud ale Nigeriei, şi ţinuţi ostatici au fost eliberaţi”, a anunţat operatorul navei cargo MV Esther C luni, într-un comunicat, potrivit Mediafax.
Citeşte şi Coliziune între două nave în Marea Nordului: Patru marinari au murit şi şapte sunt dispăruţi
Piraţi nigerieni au capturat, la începutul lui februarie, cargoul britanic cu o capacitate de 8.000 de tone MV Esther C, în largul coastelor Camerunului, în Golful Guineea. Doi ruşi şi un român, membri ai echipajului, au fost luaţi ostatici de la bord, a anunţat compania luna trecută. Ulterior, nava şi-a reluat călătoria, cu restul echipajului de nouă filipinezi.
„Nava a fost abordată şi jefuită de piraţi puternic înarmaţi, în apele internaţionale, în largul Golfului Guineea, pe 7 februarie, după care piraţii au plecat cu trei membri ai echipajului”, se arată în comunicatul citat. „Cei trei ofiţeri sunt teferi şi se află într-o stare de spirit bună, pe 11 martie, după 31 de zile de captivitate”, continuă compania.
Citeşte şi Marinari români reţinuţi pentru furt de ţiţei în Nigeria
Operatorul le mulţumeşte celor trei ofiiţeri „pentru curajul şi tăria de care au dat dovadă” şi transmite „aprecierea sa unor guverne, agenţii guvernamentale şi unor profesionişti care au oferit asistenţă în soluţionarea situaţiei dificile”.
Piraţii solicitau sume de bani în schimbul eliberării marinarilor, dar nu era clar, imediat, dacă s-a dat curs acestor solicitări. La jumătatea lui februarie, piraţi au atacat altă navă, Armada Tuah 101, luând ostatici şase membri ai echipajului, inclusiv un rus. Marinarii au fost eliberaţi după o săptămână. Zona din vestul Africii este una dintre cele mai periculoase regiuni în privinţa pirateriei, avertizează Biroul Maritim al Camerei Internaţionale de Comerţ.