Băsescu propune Parlamentului şi Guvernului parteneriat pentru Schengen: „E datoria faţă de români”

Preşedintele Traian Băsescu a propus Parlamentului şi Guvernului un parteneriat pentru realizarea obiectivului de aderare a României la spaţiul Schengen, el apreciind că aceasta este "o datorie faţă de români". "Vă propun să facem din aderarea la Schengen un obiectiv comun", le-a pus Traian Băsescu parlamentarilor şi premierului Victor Ponta.
Romania TV
12 mart. 2013, 07:58
Băsescu propune Parlamentului şi Guvernului parteneriat pentru Schengen:

Principalele declaraţii ale lui Traian Băsescu:

– România e stabilizată macroeconomic, iar dobânzile devin tot mai mici. Deficitul bugetului de stat trebuie să fie sub 3%. Acest obiectiv a fost deja atins, iar perspectiva acestui an e sub 3%. Fluctuaţia cursului de schimb trebuie să fie de plus minus 15%, obiectiv de asemenea îndeplinit.

– România s-a angajat consecvent în toate acordurile destinate zonei euro. România e partea a Pactului Europlus şi a ratificat Tratatul Fiscal încă de anul trecut. Chiar dacă am îndeplini toate criteriile de la Maastricht, chiar dacă suntem parte a acordurilor, succesul în interiorul Zonei Euro nu poate fi garantat. Am văzut ţări care au intrat în Zona Euro şi după un an au intrat în recesiune şi ulterior în criză. Principala cauză: lipsa de performanţă a economiilor lor. Privatizarea companiilor de stat nerentabile e cheia succesului pentru zona euro. Mesajul meu către Guvern: depolitizarea managementului, privatizarea companiilor şi creşterea competitivităţii înainte de intrarea în Zona Euro. E esenţial să adoptăm moneda euro în următorii trei-patru ani. Apelul meu e să ne facem un obiectiv pentru a intra pregătiţi în Zona Euro.

– Din punct de vedere politic, intrarea în Schengen înseamnă că România e o ţară credibilă, iar pentru noi semnificaţia e deosebită, înseamnă mutarea frontierei reale a UE pe Prut, iar o altă semnificaţie e aceea că intrarea înseamnă un pas mare de integrare în UE. Ce împiedică intrarea în Schengen o ştim toţi. Unele state o leagă de lupta anticorupţie. Indiferent că suntem sau nu de acord, trebuie să acceptăm că această abordare există. Avem un mare avantaj: statele care leagă accesul în Schengen de Raportul de Monitorizare pe Justiţie s-au pronunţat clar pe acest subiect. Alt avantaj e că avem o dată precisă: cel mai târziu decembrie 2013.

– Ştiu că unele propuneri nu prezintă un ideal din ceea ce puteţi accepta, însă e un set de valori pe care trebuie să-l acceptăm şi noi. Vă propun să facem din intrarea în Schengen un obiectiv naţional. Iată propunerile mele. Desemnarea procurorului-şef al DNA în cel mai scurt timp. Îndepărtarea din Guvern a miniştrilor cu dosare penale în instanţă. De asemenea, un Statut al parlamentarilor care să-i aşeze pe picior de egalitate în faţa legii e o altă cerinţă a partenerilor noştri europeni. Implementarea Codului penal şi a Codului de Procedură Penală. Un angajament chiar al Parlamentului: de a avea un cod de conduită al parlamentarilor. Am convingerea că vor elimina reticenţele unor state membre.

– E o datorie faţă de români să mutăm frontiera UE pe Prut. E şi o confirmare că România are un singur drum, spre Vest. Orice întârziere poate nu-mi face rău mie, dar face rău românilor. Spaţiul de prosperitate nu e într-o Românie în afara Zonei Schengen, ci este aici.

– Alături de guvernul din 2009- 2010 îmi asum fără rezerve măsurile pe care le-am adoptat şi exprimând regretul că acele măsuri i-au afectat atât de greu pe români, dar fără acele măsuri România n-ar fi trecut peste criză. Mi-am asumat costul politic.

– Aveţi în spate 60-70% din voturile populaţiei. Un discurs anti-occidental nu face decât să ne întoarcă înapoi. În afară de drumul spre Vest nu avem alt drum. Rugămintea mea e responsabilitate şi n-aş vrea ca România să fie etichetată ca o ţară eurosceptică.

– Vă mulţumesc că mi-aţi dat ocazia de a mă adresa Parlamentului. În mine puteţi avea un partener de nădejde.

UPDATE 15.10 Traian Băsescu şi-a început discursul în faţa parlamentarilor. „Aş vrea să vă fac o prezentare legat de drumul pe care îl avemd e parcurs penru accelerarea procesului de integrare în UE. Avem nevoie de un stat eficient, de adoptarea monedei euro şi de accesul în Spaţiul Schengen”, a precizat preşedintele.

UPDATE 15:05 Senatorul Ioan Ghişe a propus ca Parlamentul să clarifice statutul pe care îl are în prezent Traian Băsescu.„Parlamentul să adopte procedura de urmat pentru finalizarea referendumului şi să aplice decizia poporului privind decizia demiterii lui Traian Băsescu. Dacă Parlamentul constată că nu a fost demis de popor, atunci să abroge decizia de suspendare a preşedintelui”, a declarat Ghişe în faţa plenului, după care a părăsit sala de şedinţă.

La şedinţa plenului reunit al Parlamentului de marţi sunt prezenţi 391 de parlamentari din totalul de 587.

UPDATE 15:03 Traian Băsescu a ajuns în plenul Parlamentului. Şeful statului nu a dat nicio declaraţie înainte de a intra în sala de şedinţă. Un minut mai târziu a intrat în plen şi Victor Ponta, aşezându-se în banca de parlamentar. Şedinţa e prezidată de către Valeriu Zgonea.

UPDATE ORA 14.57 Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Parlament. Şeful statului a fost întâmpinat de şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

UPDATE ora 14.51 La Parlament au ajuns mai mulţi consilieri ai preşedintelui Traian Băsescu. Este vorba despre Cristian Diaconescu, Iulian Foto, Iulian Chifu, Sebastian Lăzăroiu şi Bogdan-Alexandru Drăgoi.

Cea mai importantă absenţă va fi cea a lui Crin Antonescu, preşedintele Senatului anunţând că nu va asista la discursul lui Băsescu.

Atitudinea lui Antonescu va fi urmată şi de  grupurile liberale. „În nume personal, fiecare a declarat că nu doreşte să participe la mesajul pe care domnul preşedinte urmează să îl adreseze mâine (marţi – n.r.) Parlamentului. Este decizia exclusivă, sută la sută, a grupului parlamentar”, a anunţat, luni, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti.

Pe de altă parte, la discurs va asista Victor Ponta, prim-ministrul motivând „relaţia instituţională normală” care există între Guvern şi Preşedinţie.

Şedinţa va fi prezidată de către Valeriu Zgonea, şeful Camerei Deputaţilor declarând că: „trebuie să şi muncească cineva”. „Dacă domnul preşedinte Antonescu pleacă, cine conduce şedinţa?Trebuie să fie un vinovat de serviciu. Nu v-aţi obişnuit că sunt vinovatul de serviciu? Cineva trebuie să şi muncească. Opţiunea mea este că eu am fost ales preşedintele Camerei Deputaţilor pentru a veni la muncă”, a afirmat, luni, Valeriu Zgonea.

La discursul preşedintelui vor asista şi parlamentarii democrat-liberali. Deputatul PDL Ioan Oltean, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a precizat că parlamentarii democrat-liberali vor fi prezenţi în şedinţa de plen reunit de marţi şi a calificat ca ”inacceptabilă” atitudinea celor care au afirmat că nu vor lua parte la reuniunea în care va vorbi şeful statului.

Liderul UDMR, Hunor Kelemen, a declarat, luni, că deputaţii şi senatorii Uniunii nu au luat o decizie în privinţa participării la plenul reunit de marţi al Camerei Deputaţilor şi Senatului în care preşedintele Traian Băsescu va susţine un discurs. „Nu este un subiect pentru care trebuie să luăm o decizie”, a spus Kelemen.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu și-a dat demisia din PSD: „Voi rămâne interimar până la alegeri”
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Elena Lasconi sau Călin Georgescu?
Capital.ro
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică din România
Playtech.ro
Cu cine a votat fiica Elenei Lasconi. Ce a declarat tânăra după ce mama ei l-a întrecut pe Ciolacu în turul I de alegeri
DailyBusiness
ALERTĂ în economie. Victoria lui Călin Georgescu pune sub semnul întrebării stabilitatea financiară a României. Bursa a deschis pe roșu!
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cancan.ro
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Amiral NATO: Companiile trebuie să se pregătească pentru un scenariu de război
MediaFlux
RĂSTURNARE privind CĂLIN GEORGESCU! CINE ESTE MÂNA lui DREAPTĂ
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
REPORTAJ Oameni grăbiți, dar cu speranță. Cum văd românii alegerile de anul acesta?