Liderul AUR a ținut să transmită un nou mesaj patriotic, cu referire la Marea Unire din 1918, când Basarabia și teritoriile aflate în componența Ucrainei – nordul Bucovinei formau „România Mare”, din timpul lui Ion I. C. Brătianu, Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.
„Unirea trebuie să se înfăptuiască, e dezideratul a generații întregi, trebuie să luptăm pentru Unire, indiferent cine e vremelnic în fruntea celor două state românești de astăzi”, a declarat George Simion, pentru România TV.
De asemenea, liderul AUR a mai vorbit despre corupția de la vârful instituțiilor politice din România.
„Avem o țară bogată, dar este sărăcită. E momentul să întoarcem toți românii plecați în străinătate acasă!”, a mai declarat Simion.
Și politologul Bogdan Chirieac e de părere că în curând, REunirea va fi înfăptuită.
„Cu siguranță de va înfăptui un fel de unire, pentru că Moldova are statutul de candidat la Uniunea Europeană. În 10-15 ani… Doamna Maia Sandu a cerut ajutor economic”, a comentat analistul politic, la România TV.
De 1 Decembrie, sute de moldoveni au ieșit în stradă, la Chișinău, pentru REunire.
După ce s-a constituit „România Mare”, a urmat o perioadă înfloritoare pentru țara noastră, amintește Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.
„Se poate ca schimbarea aceasta să se dovedească benefică pentru țară, dar nu ajunge doar decretarea ei. Iar aplicarea ar fi, mă tem, un fiasco, fiindcă nu avem elita politică necesară și capabilă să facă aceasta. În plus, ‘ne-am vândut cu totul’ – cum îmi spunea nu demult un unchiaș cu multă înțelepciune – și ne-am pierdut demnitatea. Ce să mai chivernisim ‘noi înșine’?
Natural, o clasă conducătoare pregătită și responsabilă ar mai putea redresa câte ceva, cumva. În epoca interbelică, nicio întreprindere românească nu putea avea capital străin mai mult de 49%, majoritatea de 51% trebuind să fie capital românesc. În acea perioadă scurtă, România a înflorit, ridicându-se, conform datelor din 1938, la nivelul elitei europene. Atunci construiam locomotive, vagoane, macarale, vapoare, avioane, atunci aveam cele mai multe și mai moderne rafinării. Toate au rămas doar amintiri”, a comentat Pop, într-un interviu oferit pentru R3Media.ro.