Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a vorbit, joi, chiar de Ziua Națională a României, despre războiul de la granița țării. Noul ministru a transmis că România nu se teme de Putin și atacurile sale însă, nu exclude posibilitatea ca Țarul de la Kremlin să lanseze o ofensivă asupra teritoriului NATO.
„România nu se teme de un atac. În schimb, orice stat serios, aflându-se în zona geografică în care ne aflăm noi și fiind în proximitatea unei zone de conflict, trebuie să fie pregătit pentru o astfel de situație, iar domeniu militar este un domeniu care operează cu variante.
Să nu uităm, contextul este invadarea de către Rusia lui Putin a unui stat suveran, încălcând dreptul internațional. O invadare neprovocată, profund ilegală, care generează automat reacții.
Sunt sigur că la nivelul la nivelul decidenților militari, al celor care elaborează felul în care un stat sau altul se poziționează față de o situație sau alta, există variante luate în discuție și care fac și obiectul preocupărilor pe care le au în mod obișnuit.
Cu asta se ocupă, de fapt armata: să asigure faptul că o țară, populația unei țări, își poate desfășura activitatea în condiții de normalitate”, a declarat Angel Tîlvăr, la Antena3 CNN.
Noul ministru al Apărării a vorbit și despre importanța sporirii prezenței militare a NATO pe teritoriul României, însă nu are o cifră exactă a numărului de soldați, care vor staționa în țara noastră pentru apărarea granițelor alianței.
„Despre câți militari vorbim nu pot să vă spun, el va fi proporțional cu situația. Oricum, NATO se asigură și noi ne asigurăm că avem necesarul de efective care să facă față cerințelor de securitate pe care statul nostru le are.
Este greu de spus acum care va fi numărul exact de militari care pot veni în România.
Ce pot să vă spun este că România este pregătită să le asigure antrenamente, avem posibilitatea să le asigurăm exerciții, avem posibilitatea să îi facem să acționeze cu toată eficiența, dacă va fi cazul”, a spus ministrul Apărării.
Întrebat dacă în viitorul apropiat și în România ar putea să existe incidente identice celui din Polonia, atunci când o rachetă ucraineană intrat din greșeală pe teritoriul NATO și a ucis doi cetățeni polonezi, ministrul a răspuns: „Premierul, care are o experiență militară absolut rezonabilă și respectabilă, a exprimat ceea ce cred că pot să spun și eu la acest moment: nu există elemente care să ne facă să mergem atât de departe.
Dar să nu uităm că, vizavi de incidentul din Polonia, suntem în faza în care ancheta este în curs, iar concluziile ei cred că vor ajuta și la decizii ulterioare. Personal, nu cred că suntem în această situație.”
Ministrul Apărării nu exclude posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice.
„Unul din elementele care i se poate asocia (liderului rus, n.r.) este impredictibilitatea. Deci, nu știu dacă există probabilitatea. Din punct de vedere teoretic, posibilitățile nu sunt excluse. Au fost evocate și de experți în analiza militară, și de oficiali de rang înalt. Mi-ar plăcea să cred că nu o să se întâmple așa ceva”, a mai spus oficialul.