Reprezentanţii statelor din cadrul Uniunii Europene au ajuns vineri seară la un acord de principiu privind impunerea unui plafon la preţul petrolului din Rusia în coordonare cu Grupul G7, afirmă oficiali de la Bruxelles citaţi de cotidianul Le Parisien.
UE amână plafonarea preţului petrolului rusesc până la definitivarea unui nou pachet de sancţiuni
Ambasadorii statelor UE au stabilit un plafon de 60 de dolari (aproximativ 57 de euro) pentru barilul de petrol din Rusia. Acordul a devenit posibil după ce Polonia, care cerea un preţ mai mic, a renunţat vineri seară la obiecţii. Petrolul rusesc se vindea în ultimele zile cu 70 de dolari/ baril.
Acordul va trebui aprobat oficial de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European.
Uniunea Europeană va implementa în coordonare cu Grupul G7 şi cu Australia sistemul de sancţionare a Rusiei prin fixarea unui plafon la preţul petrolului. Noul sistem le va interzice companiilor de transport maritim să livreze petrol rusesc la un preţ mai mare decât nivelul stabilit.
Unii experți se tem de o destabilizare a pieței mondiale a petrolului și se întreabă de reacția țărilor OPEC, care urmează să se întrunească duminică la Viena.
Kremlinul a avertizat că Rusia nu va mai livra petrol țărilor care adoptă acest plafon.
Însă Rusia, al doilea exportator mondial de petrol, va putea exporta în continuare petrol la orice preţ doreşte în China şi India. Uniunea Europeană şi Grupul Naţiunilor puternic industrializate (G7) au impus Rusiei sancţiuni masive ca reacţie la invazia militară în Ucraina.
Putin a vorbit la telefon cu Scholz şi i-a cerut să nu mai furnizeze arme Ucrainei / Liderul de la Kremlin spune că din cauza Occidentului Ucraina refuză să negocieze cu Rusia
Vladimir Putin a vorbit vineri la telefon cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, căruia i-a cerut să-şi reconsidere ajutorul acordat Ucrainei, subliniind că sprijinul militar pe care Occidentul îl acordă acestei ţări invadate de Rusia determină Kievul să respingă ideea unor negocieri, relatează agenţia TASS.
Convorbirea telefonică a fost iniţiată de cancelarul german, precizează Kremlinul. Potrivit agenţiei ruse de presă, Vladimir Putin a subliniat „caracterul distructiv al pompării de arme occidentale în Ucraina”.