Vot la Vatican: FUM NEGRU pe coşul Capelei Sixtine. Cardinalii nu şi-au ales noul Papă FOTO&VIDEO

Cei 115 cardinali cu drept de vot care au intrat în Capela Sixtină, marţi, pentru a forma Conclavul pentru alegerea noului conducător al Bisericii Catolice, şi-au încheiat prima zi fără să fi luat vreo decizie. Marţi seara, ei au dat mesajul credincioşilor care au aşteptat în frig şi ploaie să vadă ce culoare va avea fumul ce urma să iasă pe hornul Capelei. Aşa cum era previzibil de altfel, fumul a fost negru.
Iulian Tudor
12 mart. 2013, 15:49
Vot la Vatican: FUM NEGRU pe coşul Capelei Sixtine. Cardinalii nu şi-au ales noul Papă FOTO&VIDEO

Pe coşul de la Vatican a ieşit fum negru marţi seara, semn că nu s-au hotărât pe cine să pună în Tronul papal. Miercuri, Conclavul reîncepe în speranţa că, dintre trei favoriţi, va ieşi unul.


Update20:40 A ieşit fum negru pe coşul de la Vatican. Cardinalii nu l-au ales pe viitorul Papă.


Update 20:32 Din mesajele schimbate pe reţelele de socializare s-a aflat că în Piaţa Sfântul Petru sunt trei categorii de oameni. Astfel, una este a curioşilor care nu sunt credincioşi catolici sau chiar atei, dar au venit ca într-o vacanţă, alta este cea a italienilor catolici care au venit din convingere la acest mare eveniment, interesaţi să afle care va fi viitorul lor Papă, iar a treia categorie este cea a turiştilor care îşi luaseră bilete de vacanţă în acest sezon şi au avut norocul să ca vacanţa lor să coincidă cu momentul întrunirii Conclavului pentru alegerea viitorului Papă

Update 20:12: Piaţa Sfântul Petru a devenit o mare de umbrele. Este întuneric, plouă şi e frig. În piaţă, toată suflarea se uită la ecrane uriaşe care arată coşul de pe Capela Sixtină, să vadă ce fel de fum va ieşi

Update 20:04 Credincioşii aşteaptă primul rezultat al votului cardinalilor electori, după ce au ieşit cei care nu vor participa propriu-zis la vot (procedura „extra omnes”)

Update 19:10 Jurnaliştii îşi îndreptau deja camerele de luat vederi către acoperişul Capelei unde conclavul vota, pentru a putea prinde imaginile fumului care va ieşi pe horn după ce cardinalii îşi vor încheia votul. Potrivit tradiţiei, dacă va işi fum negru, înseamnă că nu s-au înţeles în privinţa alegerii viitorului Papă, iar dacă va fi alb, înseamnă că l-au ales.

Update 18:43 Italianul Angelo Scola este favorit pentru a deveni următorul papă, urmat de ghanezul Peter Turkson şi brazilianul Odilo Scherer, după cum au anunţaseră încă de luni casele de pariuri.

Update 18:41 Mii de persoane, credincioşi sau turişti, s-au adunat, marţi, în Piaţa Sfântul Petru, în aşteptarea conclavului ce urmează să decidă cine va fi viitorul papă.

Update 18:30 Cardinalii jură cu mâna pe Sfânta Evanghelie să păstreze secretul alegerii viitorului Papă. Cei 115 cardinali electori au depus jurământul de păstrare a secretului votului pe durata Conclavului, care a început marţi după-amiază în Capela Sixtină, relatează presa italiană. Depunerea jurământului se face în limba latină.

Conclavul pentru desemnarea viitorului papă a început, marţi, în Capela Sixtină de la Vatican. Cei 115 cardinali vor rămâne în incinta catedralei până la desemnarea viitorului Suveran Pontif.

Primul vot va avea loc astăzi, dar este puţin probabil să aibă drept rezultat desemnarea unui papă, din cauza disensiunilor. 

Votul secret va dura până când unul dintre candidaţi va acumula 77 de voturi – două treimi plus unu din voturile cardinalilor electori. După cel de-al 34-lea vot, în cazul în care nu se va stabili niciun câştigător, numărul candidaţilor va fi redus la doi.

(w460) Cardinalii

Pe întreaga perioadă a alegerii, participanţii la Conclav vor dispune de un singur mijloc de comunicare cu lumea exterioară: fumul ce va ieşi de pe hornul ataşat de capelă, vizibil din piaţa Sfântul Petru.

Citeşte şi: Fum alb, fum negru: Ritualul secular prin care se anunţă alegerea unui Papă

De două ori pe zi, în jurul prânzului (13.00, ora României) şi la ora locală 19.00 (20.00, ora României), în cuptor vor fi arse buletinele de vot. Fumul negru va însemna că nu s-a reuşit alegerea unui papă, în timp ce fumul alb va semnifica faptul că a fost ales noul papă, cel de-al 266-lea Suveran Pontif.

Procedura se va încheia cu rostirea în limba latină de pe balconul bazilicii Sfântul Petru a sintagmei „habemus papam” (avem un papă), iar noul conducător al Bisericii Catolice va ieşi la balcon să salute mulţimea de credincioşi.

Trei nume de cardinali se află pe lista scurtă a „favoriţilor” la succesiunea lui Benedict al XVI-lea.

Cardinalii vor locui, pe durata Conclavului, în reşedinţa Sfânta Marta, un fost azil, aflat în apropiere de Capela Sixtină, reamenajat cu atenţie, însă cu un aer sobru, pentru a-i încuraja pe cardinali să se concentreze.

Citeşte şi Istoria Vaticanului în cifre: Cel mai lung conclav a durat DOI ANI şi NOUĂ LUNI

Mii de persoane, credincioşi sau turişti, s-au adunat, marţi, în Piaţa Sfântul Petru în aşteptarea conclavului ce urmează să decidă cine va fi viitorul papă. Unii dintre ei au povestit presei ce îşi doresc de la noul suveran pontif. 

În ceea ce priveşte identitatea celui de-al 266-lea papă sau naţionalitatea sa, „Nu contează! Nu trebuie confundată credinţa cu politica”, declară Giuliane Ciniciato, o credincioasă în vârstă de 28 de ani, sosită la Vatican special pentru această ocazie din Sao Paolo, Brazilia, oraşul cardinalului Odilo Scherer, arhiepiscop şi unul dintre „favoriţi”.

Pentru Graziano Toto, un cetăţean din Roma, în vârstă de 68 de ani, portretul unui papă ideal este o sinteză între charisma lui Ioan Paul al II-lea şi spiritul strălucitor al lui Benedict XVI. „Pe primul, veneam să-l vedem, iar pe al doilea să-l ascultăm”, a rezumat el.

„Prioritatea noului papă va fi să facă ordine în Curie, în dicastere (ministere)”, a explicat el, făcând referire la scurgerea de documente secrete, scandalurile financiare şi rivalităţile interne care au zguduit Biserica în ultimii ani.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Adrian Câciu: Deficitul bugetar este mai mare dar mai sustenabil față de anul trecut
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!