Tribunalul Bucureşti a dezbătut, marţi, propunerea procurorilor de arestare preventivă a celor patru, iar judecătorul a decis, în final, ca aceştia să fie cercetaţi în libertate, stabilind totodată împotriva lor interdicţia de a părăsi ţara. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti, potrivit Mediafax.
Cei patru, printre care şi Mugurel Ifrim, au fost reţinuţi pentru 24 de ore luni seară, în urma audierilor efectuate timp de mai multe ore la sediul Poliţiei Române.
Şeful Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, REŢINUT în dosarul prejudiciului de la Spitalul Obregia
Poliţiştii au făcut, luni, şapte percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, într-un caz privind achiziţii publice pentru reparaţii şi construcţii la Spitalul Obregia, prin care a fost produs un prejudiciu de 5,2 milioane de lei, printre persoanele vizate fiind şi fostul director al unităţii George Marcu, şeful ANL.
Percheziţii privind lucrări la Spitalul Obregia. Şeful ANL, acuzat de fraudă de 5 mil. de lei
„Membrii grupării sunt suspectaţi că au realizat beneficii financiare din obţinerea unor contracte de achiziţie publică de la o unitate spitalicească din Bucureşti, pentru executarea unor lucrări de reparaţii şi construcţii”, s-a arătat într-un comunicat al Poliţiei Române.
Lucrările de reparaţii şi construcţii la Spitalul Obregia ar fi fost supraevaluate, iar apoi ar fi fost înregistrate cheltuieli fictive şi de cesionare a societăţilor prestatoare către terţi, pentru a împiedica astfel verificările fiscale.
Membrii grupării ar fi produs astfel Spitalului Obregia un prejudiciu estimat la 3.800.000 de lei şi bugetului de stat de 1.400.000 de lei.
În urma unui control din 2010 al Curţii de Conturi a României, Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia” a formulat plângere penală împotriva lui George Cristian Marcu, pentru un prejudiciu estimat la 10.575.675,72 de lei. Plângerea penală a fost înregistrată la 16 decembrie 2010.
În cadrul cercetărilor în acest dosar s-a dispus efectuarea unei expertize contabile şi a unei expertize tehnice care a vizat evaluarea proprietăţii imobiliare.
Cele două expertize au fost finalizate şi comunicate Spitalului „Alexandru Obregia” în 6 martie 2013, unitatea sanitară având termen până la data de 15 martie să formuleze eventuale obiecţiuni şi să se constituie parte civilă în cauza penală, pentru prejudiciul constatat cu ocazia expertizelor efectuate.
Managerul Spitalului „Alexandru Obregia”, Monica Boer, a declarat că a găsit la preluarea instituţiei, în decembrie 2009, facturi neînregistrate de 4,5 milioane de euro din perioada în care la conducerea unităţii a fost George Marcu şi l-a acţionat în instanţă pentru grave nereguli financiare.
Boer a preluat conducerea Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia” în 21 decembrie 2009, iar unitatea sanitară a trecut în subordinea Primăriei Capitalei în iulie 2010.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara în 30 iunie 2010, înainte de preluarea Spitalului „Alexandru Obregia”, că unitatea are de plătit datorii istorice, urmând ca instanţa să decidă cine va plăti aceste sume restante.
„Sunt datorii istorice care datează de trei-patru ani de zile şi pentru care există şi un proces penal. Preluarea spitalului este un act administrativ, vom păstra această datorie, pentru care justiţia va hotărî cine este de vină”, spunea atunci Sorin Oprescu.