Marius Budai a vorbit marţi despre legea privind reglementarea pensiilor speciale. „Începând de ieri (luni – n.r.) am început început dezbaterile într-o comisie tripartită, ca să îi spunem aşa. Am avut în prima parte a zilei vizita specialiştilor Băncii Mondiale, avem după-amiază şi spre seară discuţii cu specialiştii de la Comisia Europeană. Continuăm aceste discuţii pe toată perioada acestei săptămâni. Urmează să mai solicităm nişte date de la ministerele implicate cu aceste legi, apoi să avem ultima analiză şi un studiu de impact”, a spus ministrul Muncii.
El a precizat este că ”din discuţiile avute cu Comisia, nu suntem legaţi atât de tare de termenul de 31 decembrie, cât suntem legaţi de a discuta transparent”. Marius Budăi a arătat că ”este mai important să ajungem la un acord final, decât să ne grăbim”.
Pensiile vin mai devreme în decembrie. Veşti bune pentru milioane de români înainte de Crăciun
„Legea există. E posibil să nu fie aprobată sau publicată în Monitorul Oficial. Legea va fi cât de repede depusă în Parlament. (…) Cu siguranţă nu va fi pusă în pericol implementarea PNRR dacă nu va fi depusă până la 31 decembrie, pentru că noi vorbim de cererea de finanţare 3”, a spus Budăi. El a menţionat că pensiile militare sunt incluse în lege. „Am demonstrat că pensiile militare au trecut deja prin două reforme. Îndeplinim toate condiţiile din PNRR”, a spus el.
Ministrul Muncii Marius Budăi a afirmat că încă nu a fost o discuţie privind supraimpozitarea pensiilor speciale, neexistând prevederi în acest sens în PNRR, doar un articol care stipulează reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Despre reforma pensiilor speciale care apare şi în PNRR, ministrul PSD a explicat că are discuţii cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi cei ai Comisiei Europene.
„Nu am avut încă această discuţie (supraimpozitarea pensiilor speciale – n.r.) şi această variantă. Este o discuţie care excede prevederilor din PNRR. Proiectul lucrat de Ministerul Muncii împreună cu ministerele de resort nu are, în acest moment, prevederi de fiscalitate, pentru că nu avem acest lucru cuprins în PNRR şi în reforma pensiilor”, a afirmat Marius Budăi, luni la Antena 3.
Chestionat cum va arăta reforma pensiilor speciale, ministrul Muncii a precizat că poartă discuţii cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi cei ai Comisiei Europene.
„Am prezentat timp de o oră proiectul de lege şi l-am dezbătut articol cu articol. Proiectul de lege prevede exact ce spune PNRR, şi anume reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, aşa cum se comunică în spaţiul public, reducerea a ceea ce înseamnă cheltuieli per total şi, bineînţeles, aspecte legate de perioade asimilate sau nu sau de un stagiu de cotizare. În PNRR este scris foarte clar stagiul de cotizare minim similar cu stagiul minim din sistemul public de pensii. Sunt prevederi pe care vi le voi comunica în mod transparent şi cât mai clar la finalul discuţiilor cu Banca Mondială şi cu Comisia Europeană”, a explicat Budăi.
Ministrul Muncii a adăugat că, „atunci când vom avea forma finală agreată şi cu Comisia Europeană, va fi depus proiectul de act normativ în Parlamentul României pentru dezbatere”.
„Liderii coaliţiei, preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi premierul Nicolae Ciucă, au fost extrem de fermi şi de clari că nu va fi o ordonanţă de urgenţă. Am explicat acest lucru Comisiei Europene. A apreciat Comisia Europeană acest mod de abordare şi acest mod de lucru în primul rând”, a conchis Marius Budăi.