Una dintre întrebările pe care mulți dintre noi și le pun este de câte ori trebuie să ne spălăm pe dinţi. Sunt atât de multe păreri legate de acest subiect fie că trebuie de trei ori pe zi, fie că trebuie să facem acest proces după fiecare masă. Un nou studiu arată că spălatul pe dinți de mai mult de două ori pe zi ar putea reduce riscul de insuficiență cardiacă cu peste 10%, scrie The Independent.
Cercetatori din cadrul Universitatii Ewhan din Seoul, Coreea de Sud, au cercetat dacă igiena orală ar putea avea vreo asociere cu fibrilația atrială.
Aceștoa au studiat daca igiena orala ar putea fi asociata cu fibriliatia atriala si insuficienta cardiacă. Expertii au studiat datele a peste 160.000 de participanti, care au varste intre 40 si 79 de ani, ce nu aveau insuficientă cardiacă în istoricul medical.
Citește și :Lipsa magneziului afectează sănătatea. Ce semnale îți dă corpul! Ai mare grijă
Subiectii si-au facut analizele intre 2003 si 2004, iar din acel moment ar fi fost monitorizați timp de zece ani. In timpul studiului, ce a fost publicat in jurnalul European Journal of Preventive Cardiology, 3% dintre indivizi au fost afectati de fibriliatia atriala si 5% au avut insuficienta cardiaca.
Concluzia a fost că cei care s-au spălat pe dinți de trei sau mai multe ori pe zi aveau un risc cu 10% mai mic de a avea fibrilație atrială si cu 12% mai mic de a suferi de insuficiență cardiacă. În urma acestuo studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că o igienă orală adecvată reduce numărul de bacterii în zona dintre dinți si gingie, ce ar putea preveni pătrunderea acestor bacterii în sange.
Citește și : Nu mai folosi niciodată uleiul prăjit la a doua utilizare. Gospodinele trebuie să aibă grijă! E nociv!
Cu toate acestea, autorii acestui studiu consideră că are ”limitări severe”. Publicarea studiului cu pricina despre asocierea dintre spălatul pe dinţi și sănătatea cardiacă a primit o mențiune conform căreia “cauzalitatea dintre aceste asocieri e neclara”.