Economist și fost consilier al președintelui USR, Andrei Caramitru a lansat, la finalul săptămânii trecute, o serie de atacuri pe Twitter, la adresa austriecilor şi a companiilor OMV şi Erste, în contextul în care autorităţile de la Viena și-au manifestat opoziția față de aderarea României la Spaţiul Schengen.
„Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat”, a scris Caramitru, după care a vorbit despre rolul companiei OMV în strategia energetică a ţării.
În plin scandal generat de votul negativ al Austriei cu privire la aderarea României la Schengen, Caramitru face dezvăluiri incendiare despre abuzurile din interiorul OMV.
Dacă eşti director de departament în România, raportezi directorului de departament din Viena, nu şefului local. Ceea ce e o treabă contra legii. De ce afirm că e contra legii? Pentru că legea spune că, în momentul când ai o societate pe acţiuni, mai ales dacă e cotată la bursă și are acționari minoritari, acţionarul principal este cel care dă niște comenzi la administratorii acestei firme, care după aia trebuie să ia deciziile în interesul tuturor acţionarilor. Deci e profund ilegal să zici că nu te interesează ce se decide în compania Petrom, de exemplu. Nu poţi spune că structura juridică a Petrom n-are relevanță pentru OMV şi că OMV decide de capul său, la nivel hiper operațional, în centru. Asta e o demenţă, nu am văzut aşa ceva în nicio companie”, a spus Andrei Caramitru, la Libertatea.
Acesta a vorbit și despre achizițiile umflate decise chiar de Viena.
”La nivel de active, din câte ştiu eu, deciziile privind achiziţiile, furnizorii şi preţurile de achiziţie se iau în Viena, în departamentele de acolo, iar apoi vine ordinul în teritoriu. Nu există procese competitive deştepte, făcute cu cap. Redau acum ce mi s-a spus şi mie, din interiorul Petrom: de multe ori, vine o comandă pentru a cumpăra, de pildă, pompe de la o companie off-shore înfiinţată cu o zi înainte, la preţ de 10 ori mai mare. Poţi să le cumperi de oriunde, dar aşa e ordinul. Asta înseamnă, practic, extragerea profitului din România prin alte firme, fie externe OMV-ului, fie direct la OMV. Care este, printre altele, prejudicierea acționarilor minoritari. Or, acţionarii minoritari sunt statul român şi fondurile de pensii ale românilor. Nu poţi accepta aceste lucruri, mai ales în momentul în care eşti şantajat la nivel de siguranță națională. Mai ales că anul acesta s-a schimbat ceva fundamental”, a mai spus Caramitru.