După ce România a fost umilită în Consiliul JAI, prin respingerea candidaturii în vederea integrării la Spațiul Schengen, cetățenii din țara noastră s-au revoltat. Austria s-a pronunțat ferm „anti-România”, în timp ce olandezii au hotărât să acționeze „cu mantă”.
De luni de zile, liderii politici și diplomații din Olanda au dat semnale potrivit cărora România nu este binevenită în Spațiul Schengen. În ultimele săptămâni, în schimb, au existat anumite nuanțe potrivit cărora politicienii din micul stat s-ar fi răzgândit. Totuși, adevărata atitudine a acestora s-a reflectat ieri, 8 decembrie, în Consiliul JAI. Astfel, olandezii au votat indirect împotriva aderării României la Schengen.
Practic, olandezii au declarat că sunt nevoiți să voteze împotriva aderării Bulgariei, însă țara noastră și vecinii din sud au fost judecați la pachet, potrivit procedurii. Astfel, un vot împotriva uneia înseamnă automat și un „embargo” față de cealaltă. În schimbul, Croației, care a fost acceptată în Schengen, situația a fost diferită. Statul din ex-Iugoslavia a fost evaluat separat.
În urma deciziei Austriei și a Olandei, președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au fost mai degrabă tăcuți. Iohannis a transmis un comunicat blând, iar Ciucă a avut o declarație de presă (n.r. – deci fără întrebări), prin care s-a exprimat foarte scurt și deprimat.
Victor Ponta, Partidul AUR, europarlamentarul Cristian Terheș și Rareș Bogdan, de la PNL, au fost vocile mai sonore din politica românească.
Potrivit europarlamentarului Rareș Bogdan, companiile austriece trebuie boicotate de români. RomâniaTV.net a fost primul site din România realizat o listă cu cele mai importante, AICI. De asemenea, oficialul PNL a menționat că în țara noastră își desfășoară afaceri o mulțime de companii olandeze. În total, 22.000.
„22.000 de firme olandeze care fac afaceri și profit în România n-au investit pe Lună, sau în junglă, ci într-un stat de drept, cu economie de piață funcțională, care respectă criteriile de la Copenhaga și Acquis-ul Schengen”, a declarat Bogdan.
Într-un interviu oferit în urmă cu doi ani de zile, Tom Leene, președintele Camerei de Comrț Olandezo-Române vorbea cu jurnaliștii de la Digi24 despre rolul crucial al României în economia Olandei. Potrivit lui Leene, Românai are o poziție geografică perfectă, cu Marea Neagră și port, cu legătură cu Turcia și Asia, „un hub cu de toate”. De asemenea, marile avantaje sunt forța de muncă specializată.
„Toate acestea sunt avantaje pentru România, prin comparaţie cu alte state. Cred că este unul dintre cele mai bune locuri din regiune”, declara olandezul.
Olanda, Germania, Austria și Franța sunt statele din Europa care s-au extins cu afacerile cel mai puternic în țara noastră, urmate de Italia, Cipru și Elveția.
Astfel, printre multinaționalele olandeze care fac profituri extrem de mari în România, plătind impozite suspect de mici, se numără: