Un avocat de la Baroul Iaşi, arestat pentru abuz în serviciu şi fals

Avocatul Dan Pipernea de la Baroul Iaşi, fost executor judecătoresc, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, după ce ar fi pus în aplicare, cu rea credință, o procedură de executare silită şi şi-ar fi însuşit ilegal aproape 470.000 de lei, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Romania TV
13 mart. 2013, 16:08
Un avocat de la Baroul Iaşi, arestat pentru abuz în serviciu şi fals

Potrivit sursei citate, Pipernea este cercetat penal pentru: abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial; fals intelectual; instigare la infracțiunea de fals intelectual şi spălare de bani, informează Mediafax.

Într-un comunicat de miercuri al DNA se precizează că, în 2011, inculpatul Pipernea Dan Călin, în calitate de executor judecătoresc, a pus în aplicare, cu rea credință, procedura de executare silită a unei decizii judecătorești, în contradictoriu cu Primarul Municipiului Iași, cu încălcarea prevederilor legale în acest domeniu.

Concret, arată procurorii, la solicitarea unei persoane care obținuse, în baza unei hotărâri judecătorești, dreptul la despăgubiri pentru confiscarea unui teren din Iași de către regimul omunist, Pipernea a început procedura de executare silită a acestei hotărâri judecătorești, deși această decizie nu impunea plata unei sume de bani în sarcina primarului Municipiului Iași, ci stabilea doar dreptul la despăgubiri din partea statului, drept care, potrivit legii, putea fi realizat numai printr-o procedura care era de competenta Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, procedură care era în derulare în momentul demarării executării silite și despre care inculpatul avea cunoștință.

În plus, mai spun anchetatorii, Pipernea ar fi stabilit, cu titlul de „onorariu de succes”, încasarea unei sume de bani mult mai mari decât cea prevăzută legal, iar apoi și-a însușit suma totală de 468.984 lei, din care a restituit, ulterior, o parte.

„Astfel, având la dispoziție un raport de evaluare a terenului, întocmit, la solicitarea sa, anterior începerii procedurii de executare, inculpatul Pipernea Dan Călin a formulat o cerere de executare silită, în care a inserat date nereale referitoare la dispozițiile deciziei a cărei executare o solicita. Judecătoria Iași a încuviințat, la data de 10 martie 2011, executarea silită și, în baza acestei încheieri, inculpatul a dispus poprirea conturilor de trezorerie ale Primăriei Iași până la încasarea sumelor de 789.580 lei (reprezentând pretinsa valoare a despăgubirilor), 9.250 – cheltuieli de executare și 2.500 lei – onorariul avocatului”, se mai precizează în comunicat.

După încasarea acestor sume de bani, din banii reprezentând contravaloarea despăgubirilor, Pipernea și-ar fi însușit 158.984 lei, cu titlul de „onorariu de succes”, virând restul banilor persoanei care solicitase executarea, susţine DNA.

„În 3 mai 2011, la solicitarea primarului Municipiului Iași, Judecătoria Iași a anulat această executare și a dispus restituirea acestor sume de bani, însă inculpatul a făcut alte demersuri pentru a evita restituirea și pentru a-și însuși sume suplimentare. În acest scop, motivând că trebuie să restituie banii către Municipiul Iași, inculpatul i-a solicitat persoanei care ceruse executarea restituirea parțiala a sumei obținute. Din sumele returnate de persoana care solicitase executarea, printr-o serie de operațiuni bancare, inculpatul Pipernea Dan Călin și-a mai însușit suma de 310.000 lei și a restituit Municipiului Iași suma totală de 240.000 lei”, se mai arată în comunicat.

În scopul ascunderii activității sale și pentru a-și asigura păstrarea sumelor de bani, Pipernea ar fi efectuat mențiuni necorespunzătoare adevărului în cuprinsul procesului verbal de distribuire a sumelor de bani și, totodată, a determinat o altă persoană să efectueze mențiuni nereale în cuprinsul unui alt înscris oficial, susţin procurorii anticorupţie.

În acest dosar penal, procurorii efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, precizează DNA.

Dan Pipernea a fost reţinut marţi, iar în aceeaşi zi a fost arestat de către Curtea de Apel Iași, la propunerea procurorilor.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Condimentul care stimulează metabolismul și accelerează digestia, recomandat de Mihaela Bilic: „Merge și cu carne și cu pește și cu legume și cu orez”
Capital.ro
Mașinile care vor fi interzise. Decizia autorităților: Accesul va fi restricționat
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT! Imagini de INFARCT cu vedeta fără haine, niciodată NU ai văzut-o așa
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Piersici la grătar cu înghețată. O rețetă fabuloasă
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren
Capital.ro
Anul în care se schimbă banii. Țara care trece la EURO definitiv
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
„Durere mare” Ei sunt părinții Marinei Gavril, doctorița ucisă cu sânge rece în Brăila! Primul și singurul mesaj sfâșietor pe care femeia l-a postat după ce fiica i-a fost omorâtă
substantial.ro
Sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris: Finala la 100m liber cu David Popovici în prim-plan
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?